Educadors i treballadors socials s’organitzen en assemblea per combatre la precarietat

En les xerrades celebrades a la Capella de la Misericòrdia de Barcelona s'ha presentat la plataforma Sector Social Combatiu, que lluita per dignificar el sector social


Educadors, treballadors socials, vetlladors i monitors s’han organitzat en assemblea per combatre la precarietat i “corrupció” del sector social. Ho han fet aquest divendres al vespre en unes xerrades a la Capella de la Misericòrdia de Barcelona, que els veïns reclamen com a espai per a un futur centre d’atenció primària. Les xerrades eren el motiu per presentar la plataforma Sector Social Combatiu, que aplega els sindicats CNT, CGT i COS, i a la Xarxa de Cures.

Així, en els debats s’ha criticat com algunes entitats del tercer sector precaritzen i “exploten” els treballadors. S’ha esmentat, per exemple, el cas de la fundació Eduvic, a qui alguns treballadors han acusat de pràctiques antisindicals.

En concret, han acusat la direcció de penjar cartells del sindicat UGT per intentar fer la competència i deslegitimar a l’organització real dels treballadors, que fa temps que s’organitza des dels sindicats més crítics. Alguns d’aquests treballadors, de fet, denuncien que van ser acomiadats quan tot just començaven a organitzar-se contra la precarietat del sector.

També hi ha hagut un moment de la xerrada per parlar de les condicions laborals en què treballen les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). La majoria d’elles fa jornades maratonianes de feina que no són recompensades. Fa tan sols un mes, van protestar davant la seu de la patronal per exigir drets laborals.

En l’assemblea s’ha explicat fins a quin punt la seva situació laboral és crítica. Moltes d’elles, per complementar el sou minso que reben, han de demanar ajudes als serveis socials, i s’ha pensat també com introduir en la lluita sindicat la perspectiva de gènere, en un sector fortament feminitzat.

“Es dona una paradoxa: són alhora treballadores dels serveis socials i usuàries”, alerta un membre de Sector Social Combatiu. A més, les treballadores del SAD han denunciat com algunes cooperatives que presten el servei d’atenció a domicili, com ara SUARA, s’aprofiten de la seva condició per obligar les treballadores a fer-se cooperativistes i poder capitalitzar després l’atur.

De fet, alguns assistents a l’assemblea han considerat “perillós” que el sector sense ànim de lucre faci lobby per defensar els seus contractes amb l’administració davant les empreses privades, com Clece, que els darrers anys ha optat i guanyat diversos contractes de serveis socials.

“Al final, aquestes empreses sense ànim de lucre també actuen com empreses privades, precaritzant els seus treballadors”, denuncia el mateix membre del Sector Social Combatiu. La gran prova d’això, segons la plataforma, és la Llei de concertació que el sector sense ànim de lucre, a través de la patronal, La Confederació, està negociant amb el Govern.

Portes giratòries, a erradicar

També hi ha hagut un moment durant el debat per discutir com erradicar les portes giratòries que són habituals entre el sector i l’administració. S’ha citat, per exemple, el cas de Ricard Calvo, que va ser polèmic mesos enrere i a qui es va acusar de beneficiar empreses amigues quan era director de la DGAIA. Ara, segueix treballant per Plataforma Educativa. O el cas de Ricard Fernández Ontiveros, que va passar de ser director general de SUARA a treballar, actualment, a l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona.

Així mateix, durant els debats s’ha discutit sobre diferents models sindicals i s’ha alertat de com tant les empreses del tercer sector com les administracions incompleixen “sistemàticament” els convenis i els plecs de condicions de les empreses.

Sector Social Combatiu ha aprofitat l’acte per fer un toc d’alerta a la patronal del tercer sector. “Ara ens toca als treballadors”, ha reblat la plataforma, just quan el sector es troba immers en la negociació del conveni col·lectiu i on tots els actors reconeixen que cal una millora substancial en les condicions laborals, tot i que La Confederació es nega a assumir les millores si no hi ha més inversió pública.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article