Bellvitge implanta per primera vegada un cor artificial total

El pacient operat és un home de 30 anys a qui li fallaven els dos ventricles i presentava hipertensió pulmonar, una condició que li impedia rebre un trasplantament de cor


L'Hospital de Bellvitge ha implantat el seu primer cor artificial total, es tracta d’una complexa operació molt excepcional a l’Estat espanyol. El pacient és un home de 30 anys amb fallada dels dos ventricles del cor i hipertensió pulmonar, afectacions que li impedien rebre un trasplantament de cor o una assistència ventricular mecànica, és a dir, cor artificial que només substitueix la funció d'un dels dos ventricles.

Davant aquesta situació, i donada l'extrema gravetat del seu estat, se li va indicar la implantació, amb caràcter temporal, d'un cor artificial total. En una intervenció quirúrgica d'alta complexitat, els cirurgians van retirar els dos ventricles del cor del pacient (deixant intactes les aurícules, l'aorta i l'artèria pulmonar), van implantar en el seu lloc les connexions per al cor artificial, i van col·locar a continuació el nou dispositiu, que inclou dos ventricles artificials que substitueixen als extirpats.

El sistema implantat es connecta mitjançant dos tubs a una consola portàtil externa. Els impulsos que es generen en la consola externa es transmeten per un sistema d'aire i buit als ventricles artificials que activen el mecanisme de bombament de la sang. Actualment el pacient es troba ingressat a l'Hospital de Bellvitge en situació estable.

Així, l'objectiu de l'equip mèdic és que, a més de substituir la funció dels dos ventricles, el dispositiu implantat ajudi també a normalitzar la tensió arterial pulmonar del pacient, de manera que, en el termini d'uns mesos, pugui estar en disposició de rebre un trasplantament de cor.

L'Hospital Universitari de Bellvitge va ser, l'any 2007, el primer d'Espanya a col·locar un cor artificial a una pacient per a la qual estava contraindicat el trasplantament. Des de llavors, ha implantat un total de 24 assistències ventriculars mecàniques, el número més alt realitzat a Espanya per un sol centre.

En deu d'aquests casos, el pacient ha rebut posteriorment un trasplantament de cor amb èxit i, en altres deu casos, el pacient fa vida en el seu domicili amb el dispositiu implantat a l'espera de poder rebre el trasplantament. En altres dos casos, la implantació de l'assistència ventricular s'ha plantejat com a definitiva.

Pel que fa a l'ús d'assistències circulatòries mecàniques temporals per a casos aguts d'insuficiència cardíaca, Bellvitge va col·locar, durant el 2018, 56 assistències circulatòries mecàniques temporals, la xifra més alta registrada en un hospital espanyol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article