L'Estat només accepta una de cada quatre sol·licituds d’asil

En el que portem d’any, a Catalunya s’han registrat més de 6.000 peticions


Demanar asil a Catalunya i Espanya és una cursa plena de dificultats i obstacles que finalment, després d’un any o any i mig de periple, acaba en una negativa per a una de cada quatre persones que van sol·licitar-ho. Així ho constata el darrer Informe Anual de CEAR ‘La situació de les persones refugiades a Espanya i Europa’, presentat aquest dimarts per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).

Des de començaments d’any, segons l’informe, a Catalunya s’han presentat 6.059 sol·licituds d’asil, una xifra que “batrà rècords” segons estimen des de la CCAR. Durant el 2018, any amb els registres més alts des de que es comptabilitzen les sol·licituds, les demandes d’asil van ascendir a 8.000 al territori català.

Pel que fa al territori espanyol, hi ha més de 100.000 expedients acumulats durant els últims anys i de gener a finals de maig, s’han sumat 46.000 noves sol·licituds. Al 2018, Espanya es va convertir en el quart país d’Europa en nombre de sol·licituds, un 74% més que l’any anterior. “És urgent una redimensió del sistema d’asil, reforçant-lo de manera ferma, ja que l’Estat espanyol es troba entre els primers d’Europa en nombre de sol·licituds”, ha exigit Miguel Pajares, president de la CCAR. “Constatem que tot va a pitjor: la política europea es dirigeix a reprimir la migració i s’estableixen lleis més restrictives”, ha destacat Pajares. El president de l’organització lamenta que l’auge dels partits d’extrema dreta porti als governs que no ho són a inclinar-se per polítiques de “major control migratori”. A banda, denuncia la “criminalització” de les ONG que es dediquen al salvament marítim i a l’atenció de les persones refugiades.

Així mateix, els representants de la CCAR senten “decepció” en el gir del govern espanyol, quan, després d’acollir els vaixells de salvament marítim Aquarius i Open Arms, van tornar a una política restrictiva, deixant durant mesos varat el vaixell d’Open Arms al Port de Barcelona. També recorden que es segueixen fent “devolucions en calent” tot i estar condemnades pel Tribunal Europeu de Drets Humans, i que les concertines no han desaparegut de les fronteres a Ceuta i Melilla. En aquest sentit, l’organització reclama al nou govern que “recuperi l’esperit de l’Aquarius” i promogui un Pacte d’Estat per l’Asil, basats en els pactes mundials sobre migració i refugi, ratificats per l’Estat espanyol el desembre passat.

Aquest 2018, segons destaca l’informe, Espanya s’ha convertit en el principal país d’entrada a Europa, amb més de 65.383 arribades per via marítima i terrestre, una dada que triplica a la de l’any anterior.

A nivell mundial, el 2018 deixa més de 70 milions de persones refugiades, “el major èxode mai registrat en la història”, segons dades d’ACNUR que també recull l’informe presentat aquest dimarts. Una xifra que posa en evidència la manca d’acció dels Estats davant la magnitud de la situació. “La resposta dels governs és contrària a totes les declaracions dels drets humans i de les pròpies lleis d’asil”, lamenta Pajares.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article