Els doctorands de la UPF fan dues jornades de vaga aquesta setmana

El col·lectiu exigeix l'aplicació completa de l'EPIF i posar fi als ''falsos becaris''


El personal investigador predoctoral en formació, els doctorands, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) estan convocats a dues jornades parcials de vaga aquesta setmana, dimecres i divendres. La principal reclamació és l'aplicació completa de l'estatut que regula aquesta figura contractual, l'EPIF.

Després de fer una altra jornada de vaga al maig, el col·lectiu va aconseguir el compromís de la universitat a cobrar tal com estipula aquest estatut, però encara hi ha aspectes que no s'apliquen. Durant aquestes darreres setmanes però, segons ha explicat Laura Esteve, doctoranda a la UPF, han sortit a la llum casos d’investigadors sense contracte que assumeixen docència estructural, per la qual cosa demanen la regularització de la situació d'aquests “falsos becaris”.

L'allargament dels contractes un quart d’any per acabar la tesi, o la voluntarietat de la docència són alguns dels punts que el col·lectiu de doctorands vol aconseguir per part de la universitat. L'augment de salari es va acordar el maig passat i la UPF, segons ha detallat el comissionat per a la trajectòria d'estudiants de la UPF, Pablo Pareja, es va comprometre a pagar aquest mes de juny els endarreriments, comptant des del març. És una mesura que afecta a 340 dels 1.286 doctorands que actualment tenen beca predoctoral. D'aquests 340, 200 són becaris propis de la UPF i l'increment l'assumeix el centre, mentre que 140 són becaris del Ministeri, de la Generalitat, o amb beques d'investigació de l'AGAUR. L'increment de retribució d'aquest segon grup, segons Pareja, l'hauria d'aplicar el responsable de la beca però en no fer-ho, la mateixa UPF ha assumit el cost i ha reclamat al Ministeri i a la Generalitat que paguin la part proporcional.

Pel que fa als becaris, Esteve assegura que hi ha 16 persones al departament de Ciències Polítiques i Socials que no tenen contracte però que en canvi assumeixen docència “estructural” mitjançant una figura “de dubtosa legalitat, fraudulenta” que és el conveni de pràctiques extracurriculars. Serien, segons Esteve, “falsos becaris” que ja s'han donat també a altres centres. Per Esteve, és una figura que habitualment s'utilitza per contractar estudiants per a tasques administratives, de biblioteca o d'informàtica però assegura que en aquest departament fan docència “a mort“ tot i que tenen el títol “d'assistents a la docència“. Laura Esteve explica que no tenen tutor, sinó que fan de professors al 100%, sense contracte laboral i que només cobren per hores de docència els mesos pels quals se'ls contracta. Pareja ha explicat que són una vintenta els doctorands que fan pràctiques en el marc del doctorat. La UPF està actualment passant un procés d'inspecció d'ofici i de treball per aquests contractes de pràctiques, a partir del qual s'han avaluat 188 estudiants en estades de pràctiques.

Per reduir la “càrrega econòmica” que suposa un aturada, faran dues jornades de vaga parcials, dimecres i divendres entre dos quarts de nou del matí i dos quarts de dues del migdia. Els doctorands han fixat aquests dies i en aquesta franja perquè és un horari en què els toca vigilar els exàmens. Pareja creu que el grau de seguiment de l'aturada serà “limitat” però ja s'ha demanat als deganats prendre mesures perquè els estudiants no es quedin sense fer-los, com ara fusionar grups en aules més grans o amb personal de suport, combinant el dret de vaga amb no impedir a cap estudiant fer l'examen. Aquest dimarts al matí, el comitè de vaga i la UPF estan citats al Departament de Treball per a una mediació per evitar l'aturada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article