El Parlament tomba el decret del Govern per limitar el preu del lloguer

La consellera de Justícia ha demanat sense èxit a comuns i cupaires una abstenció per “millorar” el text en tramitar-lo com a projecte de llei


El Parlament ha derogat el decret del Govern que volia limitar el preu del lloguer de l'habitatge amb els vots en contra de Ciutadans, PSC, CatECP, CUP i PP. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha demanat l'abstenció dels comuns i dels cupaires perquè el decret pugui tramitar-se com a projecte de llei i, a partir d'aquí, incloure millores.

Però tots dos grups s'hi han negat i han acabat votant en contra. Els comuns han lamentat que el decret "està fet" i que no s'arregla amb la tramitació com a projecte de llei per a canviar-lo només amb esmenes, ja que hi ha un desacord “amb el model que es planteja”. Els cupaires han estès la mà per poder impulsar una llei “de veritat” i consensuada: “No podem acceptar aquest decret”, han lamentat.

Capella ha defensat que el decret tenia la intenció de frenar “l'escalada permanent” del lloguer i que tenien el “deure d'actuar” per posar límit al mercat. Durant la seva intervenció, la consellera ha intentat captivar CatECP i la CUP perquè optessin per l'abstenció, una posició que hauria permès la convalidació i posterior tramitació com a projecte de llei.

“Feu esmenes on ho considereu necessari. Si no els agrada l'índex de referència, proposin més coses”, ha insistit Capella, que ha recordat que amb la tramitació com a projecte de llei la PAH o el Sindicat de Llogateres podrien comparèixer davant la comissió de Justícia i exposar el seu plantejament.

“Si el tomben, no es podrà millorar res. Ens quedarem sense res i tornem a la casella de sortida”, ha expressat la consellera. En una crida a comuns i cupaires, Capella els ha recordat que el Cs, PSC i PPC, i també el Banc d'Espanya o Foment, consideren que aquest decret “va massa lluny”. “Si aquest decret el tomben, qui creieu que ho celebrarà? Estarà content qui vol que el mercat es reguli sol. Qui els ha vist i qui els veu”, els ha retret a CatECP i CUP.

Després de criticar que l'Estat optés per "no fer res" en aquesta matèria, i tot i que el Consell de Garanties Estatutàries –a instàncies de Cs i PSC-Units- va concloure que diversos articles del text contravenen alguns articles de l'Estatut i de la Constitució i que vulneren competències de l'Estat, Capella s'ha reafirmat en què la Generalitat té competència. "L'exercirem totalment", ha garantit, "perquè és el que ens toca fer, el que demana la ciutadania i l'Estat hi ha renunciat".

L'oposició sentencia el decret en bloc

Des de Ciutadans, el diputat Manuel Rodríguez ha carregat contra el Govern per voler governar “a cop de titular”. També els ha acusat de fer “decrets fake” que acaben tombats perquè pretenen “fer una regulació a part quan saben que és competència de l'Estat”.

“Aquest decret no se'l traga ni a CUP, i mira que és populista la proposta”, ha afegit el diputat de la formació taronja, que ha suggerit que haurien d'haver destinat “recursos suficients” a aquest assumpte, incentius als ciutadans o desenvolupar la LAU al Congrés.

Des del PSC, la diputada Rosa Maria Ibarra ha lamentat que el decret no aporta cap mena de solució efectiva i ha indicat que suposa una regulació que supera l'àmbit competencial de Catalunya, segons l'informe del Consell de Garanties Estatutàries al qual van demanar un dictamen, que no és vinculant.

Susanna Segovia, portaveu de CatECP, ha justificat la negativa del seu grup al text perquè és “buit de contingut” i “no s'arregla amb la tramitació com a projecte de llei”. “El plat no es presenta cuinat i s'espera que te l'arreglin després”, ha criticat la diputada, que considera que s'hauria hagut de treballar amb les entitats per tirar endavant aquest text. “Si volen, poden. I, de moment, no han volgut”, ha reblat.

Des de la CUP, la diputada Maria Sirvent ha dit que els grups poden ajudar el Govern a limitar els preus del mercat, però no fer-ho d'aquesta manera. “La normativa no ataca l'emergència habitacional i legitima els preus de mercat, absolutament insostenibles”, ha criticat Sirvent, que també ha incidit en el fet que el text no contempla un règim sancionador i la manera en què es fixa l'índex de preus del mercat. Per tot plegat, ha estès la mà al Govern i als altres grups a treballar conjuntament per una iniciativa legislativa consensuada que limiti amb garanties els preus del lloguer de l'habitatge.

La diputada popular Esperanza García ha denunciat que el decret “topa” amb la regulació jurídica amb un índex que és competència estatal. Creu que el problema és que el Govern “no ha fet polítiques públiques d'habitatge des del 2007” i ha reclamat que no es faci servir “d'escut” les famílies que tenen problemes d'habitatge, com considera que s'ha fet amb aquest decret.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article