Salut reforça amb 212 metges l'atenció primària i hospitalària durant l'estiu

El Departament recomana hidratar-se i disminuir l'activitat a l'aire lliure en una campanya per prevenir els efectes de la calor


El Departament de Salut reforçarà amb 212 metges l'atenció primària i hospitalària durant els mesos d'estiu. La majoria d'aquests professionals aniran a centres de la costa, per tal d'adequar l'activitat assistencial als moviments de població que es produeixen des del juny al setembre, segons ha explicat la la subdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre.

A banda dels 212 metges, també es reforçarà el servei amb 182 infermeres, 102 auxiliars i 7 altres professionals, cosa que fa que el nombre de treballadors addicionals per a l'estiu ascendeixi a 503, una xifra que representa 22 professionals més respecte al 2018.

Així mateix, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) també reforça el dispositiu aquest estiu amb 25 unitats addicionals de suport vital bàsic i avançat, que realitzaran 31.260 hores de servei. Aquestes mesures amplien la cobertura a les zones de costa, en què durant l’estiu augmenta significativament la població, bàsicament a Tarragona, Terres de l’Ebre, Garraf i Girona.

‘Un estiu sense UFFF’

Amb l'objectiu de fer front a les altes temperatures, el Departament també ha posat en marxa una campanya que emfatitza en la prevenció i recomana hidratar-se i evitar l'activitat a l'aire lliure. Alhora, vol sensibilitzar més encara a la població de la importància de prevenir i minimitzar els efectes que tenen, sobre la salut de les persones, les onades de calor.

De fet, assenyala Salut, les onades de calor són ja “una realitat climàtica de l’estiu que es pot considerar tan preocupant com la de la grip a l’hivern”. per això, han presentat la campanya Un estiu sense UFFF, que estarà activa tot l’estiu.

“L’única eina que tenim a l’estiu és la prevenció ja que no hi ha cap vacuna contra els cops de calor”, ha alertat el secretari de Salut Pública, Joan Guix. En aquest sentit, ha fet una crida als responsables dels empleats que treballen a l’aire lliure en les hores de més calor o en ambients especialment càlids perquè actuïn “amb responsabilitat” i ho tinguin en compte per tal de no exposar els seus treballadors a una calor excessiva.

Les conseqüències de la calor

A més, Salut recorda que l'excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures molt altes es prolonga, la temperatura del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor.

Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata. Els infants, però també la gent gran o les persones que pateixen malalties cròniques, estan especialment exposats a patir les conseqüències d’una calor excessiva, com ara un cop de calor o deshidratació.

Durant l’estiu passat, la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (APSCAT) va notificar 65 casos de cop de calor, dels quals 28 van provocar la mort, la xifra més elevada registrada per l’agència des del 2004. De les 28 persones que van morir, la majoria ja tenien una patologia de base o estaven a l’aire lliure, treballant o fent esport.

Refrescar-se i hidratar-se

Beure molta aigua, protegir-se del sol amb crema solar, evitar les altes temperatures, ventilar i refrescar les llars i supervisar els infants a l’aigua són alguns dels consells que demana Salut tenir en compte els dies de més calor.

Aquests missatges van en la línia del que recomana el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS). Aquest pla, operatiu fins el 30 de setembre, vol predir amb la màxima antelació les possibles situacions meteorològiques de risc, així com coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una onada de calor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article