Save the Children alerta que gairebé la meitat de les famílies monoparentals a Catalunya estan en risc de pobresa

L'entitat alerta que la majoria de les famílies monoparentals estan encapçalades per una dona


Un 42,9% de les famílies monoparentals a Catalunya està en risc de pobresa, segons l’última Enquesta de Condicions de Vida de l’Idescat publicada aquest dijous. Save the Children alerta que això suposa un augment de 22.000 famílies monoparentals respecte el període anterior i assenyala que aquestes famílies estan majoritàriament encapçalades per una dona sola.

L’organització també posa el focus en les xifres de l’Idescat sobre pobresa infantil, un problema que afecta un 28,6% dels menors de 18 anys a casa nostra, és a dir, 404.000 infants i adolescents. Es tracta de la taxa de pobresa més elevada per grups d’edat i, comparant-ho amb el període anterior, s’ha incrementat gairebé un 10% (27,7%, 385.600 nens i nenes el 2017). Això significa que 184.000 nens i nenes més viuen en situació de pobresa o exclusió social.

En aquest sentit, l’ONG adverteix que la pobresa infantil afecta en major duresa els menors que viuen en llars de mares soles, d’origen estranger o amb escassos estudis, i demana que les mesures destinades a pal·liar la pobresa infantil tinguin com a prioritat aquests col·lectius.

A Catalunya hi ha 323.800 llars monoparentals

A Catalunya hi ha 323.800 llars monoparentals. La majoria d’aquestes famílies, el 81%, és a dir 262.100, estan encapçalades per dones que estan soles per fer-se càrrec de totes les despeses de la llar i de la criança dels seus fills; 61.700 estan encapçalades per pares sols. A més de conciliar família i feina, la falta d’oportunitats laborals condiciona molt significativament aquestes llars.

És el cas de la Laura, de 41 anys, que s’ocupa sola de la criança de la seva filla d’11 anys. Comparteixen pis a Barcelona amb una altra família per tal d’assumir totes les despeses, ja que només cobra la prestació d’atur. “L’any passat vaig estar treballant a l’hostaleria i l’horari era incompatible amb la meva filla. Ho vaig passar molt malament, molt d’estrès, tristesa i esgotament i això també afectava la nena i a mi psicològicament”, explica.

Ara està fent un curs de formació i fins a finals de juliol haurà de deixar unes hores la nena sola a casa. “Com que no tens mitjans econòmics per contractar a algú perquè estigui amb ella sempre et queda la inquietud de com estarà la nena i també una mica la culpabilitat d’haver-la deixat sola a casa”, assenyala.

Davant d’aquesta realitat on quatre de cada deu famílies monoparentals a Catalunya viuen en risc de pobresa, Save the Children ha llançat aquest dijous la seva campanya #MaresSoles per fer visible les enormes dificultats a les quals s’enfronten aquesta famílies per tirar endavant.

“Les mares soles no només estan més exposades a la pobresa, sinó que a més tenen més dificultats per sortir-se’n. Es tracta de mares que han de fer mans i mànigues per fer front a les responsabilitats de la llar, amb moltes dificultats per conciliar vida familiar i laboral. En el seu cas, les polítiques d’ocupació no són suficients si no van acompanyades de mesures socials que permetin i afavoreixin la conciliació i la cura dels fills”, assegura Pérez.

Equiparació de les famílies monoparentals amb les nombroses

A nivell estatal, Save the Children demana l’equiparació de les famílies monoparentals amb les nombroses perquè puguin accedir a les mateixes ajudes i beneficis fiscals, i així disminuir el risc de pobresa al qual estan exposades.

Entre les mesures destaquen les ajudes de la Seguretat Social, com la bonificació del 45% en la contractació d’un cuidador de la llarg, beneficis en la prestació per fill a càrrec, l’ajuda per naixement de 1.000 € per fill o l’ampliació dels permisos de paternitat i maternitat. Les ajudes de l’Agència Tributària, com el xec familiar, la deducció a l’IRPF (de 1.200€ si són famílies de categoria general o 2.400€ si són de categoria especial) o la millora en les pensions contributives de les mares.

D’altres ajudes, com la reserva del lloc de treball en cas d’excedència per tenir cura dels fills de 15 a 18 mesos (depenent de si són famílies de categoria general o especial), la preferència a nivell de beques, la reducció del 50% en taxes educatives, la protecció especial davant de desnonaments per execucions hipotecaries, els descomptes en el transport públic, l’accés especial a habitatge públic o el bo social per fer front a les factures elèctriques.)

A nivell català, expliquen a l’entitat, “existeixen ajuts específics per a les famílies monoparentals però no totes les condicions s’equiparen a les de les famílies nombroses”. A més, tal com asseguren, “tot i que la Renda Garantida de Ciutadania representa un avenç per a la infància amb un complement de 100 euros per fill a càrrec i permet a les mares i pares sols amb infants a càrrec compaginar l’ajuda amb una feina temporal i/o parcial, la seva lenta execució encara no ha deixat veure una millora en les condicions de vida d’aquest col·lectiu especialment vulnerable”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article