Les persones grans LGTBI pateixen una doble discriminació: l’homòfoba i l’edatista

Segons un estudi, les accions institucionals cap al col·lectiu LGTBI se centren especialment en les persones més joves


En el marc del 28 de juny, Dia Internacional per l’Alliberament de persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, i dins la campanya institucional “som el que som”, la Diputació de Barcelona ha organitzat aquest dimecres la jornada “La diversitat sexual i de gènere en la gent gran: realitats quotidianes, respostes comunitàries i polítiques públiques necessàries”.

En el marc de la jornada s’han presentat les conclusions d’un estudi exploratori sobre la realitat de les persones grans LGTBI de la demarcació de Barcelona. L’estudi, elaborat per GRITS (Grup d’Innovació i Recerca en Treball social), la Fundació Envelliment i Salut-UAB, la Fundació Enllaç i l’Associació Encara en Acció, vol donar visibilitat, reflexionar i apuntar els reptes entorn la realitat de les persones LGTBI majors de 60 anys, “ja que posa de relleu la invisibilitat social que encara existeix respecte d’aquest grup”, assenyalen a la Diputació de Barcelona.

Per dur-lo a terme, s’ha treballat en diferents apartats com ara les relacions, salut i autonomia, discriminació i serveis; i s’ha entrevistat a homes gais, dones lesbianes i dones trans.

Pel que fa als homes gais consultats, gairebé tots els participants en aquest grup són pares i mantenen bona relació amb els seus fills i filles. Però, pel que fa al grup de dones lesbianes es posa de relleu la invisibilitat social que encara existeix respecte d’aquest grup.

En l’àmbit de la salut, destaca que la qualitat de vida de les dones trans més grans pot estar condicionada pels efectes adversos produïts pels processos d’hormonació actuals i passats, que poden coincidir amb tractaments antiretrovirals. I pel que fa als homes gais entrevistats, es desprèn que encara ara el VIH està condicionant de forma profunda conductes sexuals i socials.

En l’apartat dedicat a la discriminació i exclusió, es ressalta que les persones grans LGTBI pateixen una doble discriminació: lgtbi+fòbia i l’edatisme. A més de l’edat i de l’orientació sexual/identitat de gènere, es presenten també altres eixos de discriminació: gènere, estatus serològic, estatus corporal, nivell de renda o classe social, origen i altres.

També, segons les dones lesbianes entrevistades, hi ha encara incomprensió durant els processos de “sortida de l’armari” per part de les famílies i persones properes. En l’àmbit dedicat als serveis, s’observa que els casals per a persones grans són percebuts com a no desitjables a causa de la rigidesa amb la qual es tracten els rols de gènere.

Una mirada transversal

Finalment, s’han consultat també algunes veus de professionals que han constatat que l’ocultació dificulta el diagnòstic i la intervenció en aquests col·lectius. També es percep que les polítiques i accions institucionals cap al col·lectiu LGTBI se centren especialment en les persones més joves i que, per tant, caldria una millora en el tractament transversal.

El treball conclou amb un seguit de propostes per a professionals i personal tècnic municipal sobre com poden ajudar a millorar la qualitat de vida de la gent gran LGTBI a través de formació, educació i sensibilització. En destaca la recomanació de la participació de persones LGTBI en tots els àmbits de disseny i execució de polítiques per a les persones grans.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article