La Taula del Tercer Sector reclama un ple monogràfic sobre la pobresa al Parlament

La federació alerta que les darreres dades de l'Idescat mostren un increment de tots els indicadors de pobresa, sobretot en infància, gent gran i dones


La Taula del Tercer Sector reclama un ple monogràfic sobre la pobresa al Parlament i més inversió en polítiques socials. De fet, el darrer ple dedicat a la pobresa fa més de tres anys que es va celebrar, malgrat que les xifres de pobresa que recull l’Idescat no han millorat la seva projecció. A més, la federació recorda que la infància segueix sent “el col·lectiu més castigat per la pobresa”, junt amb la gent gran i les dones.

“Les dades evidencien la gravetat de la situació i la necessitat que la lluita contra la pobresa i les desigualtats estigui al centre de l’acció de la Generalitat i dels governs municipals, que tot just ara planifiquen el mandat”, ha afirmat la presidenta de l’entitat, Francina Alsina.

De fet, les noves dades de l’Enquesta de Condicions de Vida 2018 de l’Idescat constaten que la taxa de risc de pobresa creix i se situa en el 21,3%, un 1,3% més en comparació amb l’any 2017. Tot i que la taxa de risc infantil baixa lleugerament, cinc dècimes, el col·lectiu “és el més castigat”, amb un 28%.

A la Taula del Tercer Sector li preocupa, sobretot, l’augment en la taxa de risc de pobresa en la gent gran, que és d’un 19,2%, un 3,7% més en comparació amb el 2017, i les dones. En aquest cas, la taxa de risc de pobresa femenina és del 24,1%, 3,4% més, i la de les llars monoparentals és del 42,9%, un 7,5% més.

A més, avisen que cal tenir en compte que les llars monoparentals catalanes en un 80% estan encapçalades per una dona. També els preocupa l’augment del risc en la població d’origen estranger, que també pateix un increment destacat i passa del 41,6 al 48%, amb un augment de 6,4 punts.

Les privacions en les necessitats bàsiques

L’entitat també alerta que han augmentat les privacions en necessitats bàsiques, com ara en pobresa energètica, accés a una alimentació de qualitat o l’habitatge. Així, el percentatge de persones que no es poden permetre mantenir l’habitatge a una temperatura adequada creix, del 6,3% al 8,8%; també el de les persones que no poden permetre’s menjar carn, pollastre o peix almenys cada dos dies, de l’1,8% al 3,9%, i el de les persones que es retarden en el pagament de les despeses relacionades amb l’habitatge principal, del 7,6% al 8,2% (+0,6%).

Per tot plegat, la Taula del Tercer Sector reclama que les administracions prioritzin “més la inversió en polítiques socials” i demana posar la pobresa com a prioritat en l’agenda política, tant legislativa com executiva, a més de celebrar un nou ple monogràfic al Parlament de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article