Els veïns del Raval inicien 15 dies de resistència per parar els desonaments imminents de Blackstone

L'Ajuntament de Barcelona arriba a una proposta d'acord amb el fons voltor perquè cedeixi pisos ocupats a lloguer social


Les plataformes veïnals del barri del Raval de Barcelona inicien 15 dies de resistència contra els deu desnonaments oberts impulsats pel fons voltor Blackstone. Concretament, els veïns del número 99 del carrer Hospital, perpendicular a la Rambla, s’han organitzat per fer un complet programa/kit de resistència que inclou concerts, guarderia, conferències, tallers, debats, etc., ja que, segons han explicat en roda de premsa aquest dilluns, “no només busca salvar les cases, sinó establir precedent en la lluita contra l'especulació”.

En els últims anys el preu del lloguer escala més de pressa que el poder adquisitiu dels salaris i l'entrada de fons voltor en un mercat immobiliari desregulat empeny a milers de persones fora de casa seva. En capitals com Barcelona i Madrid, barris com el Raval o Lavapiés es buiden, alerten les plataformes en un comunicat, “a mercè d'un sucós negoci que es beneficia de la pobresa, de la gentrificació i d'un model turístic sense línies vermelles”.

Amb l’objectiu de lluitar contra l'especulació dels fons voltors a través de l'organització popular, les plataformes veïnals fan una crida a la mobilització i “a la solidaritat de tota la ciutat”. A més, assenyalen la “inacció” de l'Ajuntament de Barcelona que, segons alerten, “demostra una vegada més el poder real d'aquests fons d'inversió, que mitjançant diferents estratègies de política de passadissos són els qui realment controlen la ciutat de Barcelona”, alerten.

Acord amb el fons voltor

Davant d’aquesta situació, es trobaran a un barri “en peu de guerra”, alerten les plataformes. L’objectiu dels veïns de forçar la intervenció de l'ajuntament de Barcelona per a comprar l'edifici i oferir-lo als seus habitants a canvi d'un lloguer social “que els permeti viure” sembla que ha tingut efecte. Així, el consistori ha arribat a una proposta d'acord amb el fons voltor Blackstone perquè alguns pisos de l'edifici situat al carrer Hospital 99, actualment ocupats, siguin de lloguer social i assequible.

En la proposta d'acord, feta pública per la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, Blackstone es comprometria a oferir lloguers socials a tres de les famílies que actualment viuen a l'edifici. La resta de pisos de l'immoble es destinarien alguns a habitatge de lloguer a preu de mercat i d'altres a lloguer assequible. Tot això seria després que el fons voltor rehabilités l'edifici, cosa que implicaria que les persones que ocupen l'immoble l'hagin de deixar per ser reallotjades "a cost zero" en pisos propietat Blackstone mentre duren les obres. Amb 10 desnonaments amb data oberta a l'edifici, el Sindicat d'Habitatge del Raval considera “insuficient” la proposta.

Malgrat que el consistori valora la proposta d'acord com un “avenç positiu”, la portaveu del Sindicat d'Habitatge del Raval, Joana Sales, ha qualificat la proposta d'acord “d'insuficient” i, lluny de ser definitiva, ha considerat que es tracta d'una “primera oferta”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article