Afers Socials presenta les línies mestres del nou pla de serveis socials, que vol acordar abans d'acabar l'any

El full de ruta haurà d'impulsar l'autonomia personal, la capacitat de decidir el propi projecte personal, les relacions familiars i les relacions en la comunitat


La conselleria comença a posar fil a l'agulla al nou pla que ha de bastir tot el sistema de serveis socials. Amb motiu del congrés Inclusió.cat, que enguany celebra la segona edició, i en el qual participen més de 300 professionals, el conseller Chakir el Homrani ha presentat aquest dimecres les línies mestres del que ha de ser el full de ruta de l'acció social, que el Departament preveu debatre amb el tercer sector els propers mesos per tenir-lo enllestit a finals d'any. “Hem d'atendre més gent abans i millor, preventivament i des del seu entorn”, ha resumit.

El pla de serveis socials, ha explicat, “serà el punt de partida” per construir un sistema de serveis socials de cobertura global, que la ciutadania valori, que abarqui totes les etapes de la vida i que sigui de caràcter preventiu. “Tothom, igual que passa pel sistema educatiu o de salut, també passarà al llarg de la vida pel sistema de serveis socials. N'hem de ser més conscients i la visió pal·liativa d'aquests darrers anys sovint ens ho ha impedit”, ha argumentat el Homrani, que ha recordat a les entitats que, “de vegades, cal desapoderar els professionals per apoderar les persones”.

Així, el pla estratègic, ha explicat el conseller, buscarà “posar al centre la persona”, i ho farà impulsant quatre valors: l'autonomia personal, la capacitat de decidir el propi projecte personal, les relacions familiars i les relacions en la comunitat. Per aconseguir-ho, el full de ruta haurà de donar resposta a cinc preguntes: com ha de ser l'atenció a les persones i els professionals; com s'ha de vertebrar i reorganitzar el sistema de serveis socials; com afavorir l'acció comunitària i preventiva; com fomentar els vincles entre serveis socials i altres sistemes; i, finalment, com impulsar el coneixement científic i la innovació per millorar les polítiques socials.

La millora de les condicions laborals, “el gran repte pendent”

D'entrada, doncs, i pel que fa a com atendre les persones i els professionals, el Homrani ha reconegut que la millora de les condicions laborals dels professionals socials és “el gran repte pendent”. Alhora, ha dit, caldrà millorar el reconeixement social que aquests professionals tenen. “Això és per aquesta visió pal·liativa i d'emergència que ens ha regit tants anys”, ha reiterat. I ha apuntat que, per millorar l'atenció a les persones, caldrà aplicar noves metodologies i tecnologies.

Reduir la “fragmentació” dels serveis

A més, ha explicat el conseller, caldrà reorganitzar tot el sistema de serveis socials perquè l'atenció primària bàsica sigui la “porta d'entrada” als serveis socials. I ha apuntat que, actualment, el sistema de serveis socials està “massa fraccionat”. “Cal disminuir la fragmentació dels serveis, i això també inclou a les entitats”, ha afirmat. Així mateix, el Homrani ha explicat que caldrà permetre “un flux més àgil” cap a l'atenció secundària, i no cronificar-la.

Abordar les desigualtats

Per tal d'abordar les desigualtats, el conseller ha apuntat que cal prevenir situacions de risc i que, per fer-ho, no només s'han d'analitzar les diferències econòmiques, sinó també les socials, que tenen a veure amb “el capital cultural i el capital relacional”. “No podem abordar les desigualtats només des del capital econòmic, perquè ens deixaríem gran part del que ens fa ser persones”, ha afirmat.

A més, el Homrani ha anunciat que cal millorar les xarxes d'atenció comunitària, sobretot per a la infància i les famílies i, especialment, per a la gent gran. “L'envelliment és un fenomen indestriable de la nostra societat. L'augment de l'esperança de vida és una bona notícia, però també ens genera nous reptes. Hem de deixar de parlar de dependència per parlar de la gent gran activa”, ha assegurat.

“Necessitem tenir més indicadors d'impacte”

Així mateix, durant la presentació de les bases del nou pla, el conseller ha reivindicat “el coneixement científic” per poder avaluar el sistema de serveis socials i les polítiques engegades pel Govern. “Ens cal poder avaluar la qualitat per permetre la governança, per retre comptes i per transparència. I, per això, necessitem tenir indicadors d'impacte de les polítiques que fem, perquè és la millor manera de millorar-les. Sovint ens han mancat”, ha admès.

Una intervenció “global i holística”

Per últim, el conseller ha apuntat que cal més vinculació entre les polítiques del Departament i les d’altres sistemes, com l'Educació, la Justícia, la Salut, el treball o l'habitatge. “Ens cal una intervenció holística i global”, ha afirmat, i ha recordat que aquesta setmana passada, de fet, ja es va presentar un pla conjunt dels serveis d'atenció social amb els de salut. El Homrani ha conclòs recordant que, si es busquen solucions per al treball i l'habitatge, es podrà donar resposta a la vulnerabilitat dels col·lectius en risc.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article