Vuit de cada deu joves ha patit violència a través d'Internet

Segons un informe de Save the Children i el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona fins a un 42% ha patit ciberassetjament


Sèxting, cyberbullying, grooming o happyslapping, són algunes de les pràctiques d'assetjament i violència a través d'Internet que pateixen vuit de cada deu joves durant la seva infància, segons l'informe 'Violència Viral', presentat aquest dimecres per Save the Children i el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB).

Segons l'estudi, el ciberassetjament afecta el 42% dels infants, i un de cada dos menors ha vist material sexual o violent online de manera involuntària. Així mateix també alerta que un de cada quatre adolescents està exposat al sèxting, pràctica per la qual es fa un intercanvi de missatges o material sexual a través d'Internet i que pot acabar en un ciberassetjament si els vídeos o fotos es comparteixen sense consentiment.
L'informe, per al qual s'han realitzat 222 entrevistes a joves d'entre 18 i 20 anys, també recull la pràctica del happyslapping (gravació d'una agressió física i verbal o sexual per difondre a través de les xarxes), i apunta que el 26% dels enquestats pateix casos de grooming, o ciberembaucament, pràctica per la qual una persona adulta contacta amb infants a través d'Internet amb la intenció d'involucrar-lo en una activitat sexual.
Emilie Rives, responsable de Polítiques d'Infància de Save the Children a Catalunya, ha destacat que aquest no és un "problema residual" i ha apuntat que la violència virtual és "tan nociva" com la violència física. De fet, segons ha apuntat durant la presentació, les conseqüències que poden patir les víctimes són les mateixes: ansietat, depressió, dificultats escolars, i inclús el suïcidi. Fa pocs dies, el Consell Nacional de la Joventut alertava que el suïcidi és la primera causa de mort entre els joves de 15 a 31 anys.
Per Rives, les dades que es desprenen de l'estudi demostren que s'ha de protegir molt més a la infància i adolescència i demana al Govern espanyol que aprovi "de manera urgent" la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i Adolescència davant la Violència, una norma que compta amb el consens de tots els partits polítics i que ja estava gairebé enllestida malgrat que l'avançament electoral va deixar-la sense votació.
En aquest sentit, Rodolfo Tesone, president de la Comissió de Transformació Digital de l'ICAB, ha presentat la 'Carta de Barcelona pels Drets de la Ciutadania en l'Era Digital', un text d'àmbit internacional que vol "garantir el respecte als drets humans" i que compta amb la col·laboració de 250 organismes internacionals vinculats al projecte. Tesone ha insistit que cal una regulació en aquest àmbit. Segons opina, el sector està dirigit per "quinze grans multinacionals" que estan al marge de la "jurisdicció i legislació", apuntant que no es poden resoldre conflictes digitals amb una legislació de segles passats.

Protecció a casa i a l'escola

Per altra banda, els impulsors de l'informe han incidit que la protecció també ha d'acompanyar-se des de casa i l'escola, instant als pares i mares a "parlar i abordar amb naturalitat temàtique sexuals". Els infants i joves "s'han d'autoregular i han de conèixer els riscos. Una educació en el diàleg és millor que la basada en el control", ha assenyalat Rivas, tot recordant que la meitat dels enquestats van reconèixer que no tenia normes d'ús o control parental.
Durant la presentació s'ha pogut escoltar el testimoni de Long Li Xue, un jove youtuber i instagramer de 18 anys que ha estat víctima del ciberassetjament. Li Xue ha recordat que va patir durant dos anys assetjament escolar que després va començar a reproduir-se els insults i les vexacions per les xarxes i plataformes digitals. El jove ha relatat que arran d'aquesta violència va sofrir baixa autoestima i que es va sentir molt sol. "Cal actuar, dir-ho als pares i als professionals perquè t'ajudin a reconduir la teva vida, perquè és molt difícil i no serveix de res passar-ho tu sol", diu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article