Què vol dir ser una entitat feminista?: Lafede.cat dona les claus per construir organitzacions més igualitàries

L'associació ha presentat la guia d’autodiagnosi ‘Perspectiva feminista i ètica de la cura’ en una jornada a Barcelona


Ets una entitat feminista? amb aquesta pregunta Lafede.cat ha interpel·lat a les persones assistents a la jornada ‘Replantegem les cures en les organitzacions. Posem la vida al centre’, celebrada aquest dimecres a l’espai de la Lleialtat Santsenca, a Barcelona. La jornada ha comptat amb un seguit d’activitats i dinàmiques per poder descobrir com són els valors que promouen les diferents organitzacions i què cal fer passar a l’acció en cas que es necessitin canvis.

Empatia, consens, flexibilitat i valentia per “transformar profundament” les estructures que perpetuen lògiques patriarcals en el sí de les associacions i determinació per dur a terme els canvis. Aquestes són algunes de les necessitats que s’han posat sobre la taula al llarg de la jornada.

Elsa Mansilla, periodista encarregada d’obrir la jornada ha destacat que per aconseguir aquests canvis cal “facilitar informació i capacitar el major nombre de persones dins les organitzacions per aconseguir democratitzar-les”. A més, segons Mansilla, per promoure els nous enfocaments d’organització, s’ha de potenciar la idea de procés “no són simples documents que es queden al calaix sinó que són processos transformadors”.

Una guia d’autodiagnosi

En el marc d’aquesta jornada també s’ha presentat la guia d’autodiagnosi per introduir la perspectiva feminista i l’ètica de la cura. Una guia que neix amb la finalitat de ser “una eina pràctica per a entitats que vulguin detectar i fer visibles les desigualtats estructurals de gènere, aplicar l’ètica de la cura i les pràctiques feministes i fomentar un canvi organitzacional”.

La guia consta de sis eixos que giren al voltant dels valors hegemònics; conflictes relacions i emocions; discriminació, assetjament laboral i sexual i per raó de sexe; organització dels treballs i les tasques; conciliació, coresponsabilitat i organització el temps i participació i democràcia.

Els canvis que s’han d’implementar en les organitzacions per aconseguir trencar l’estructura vertical, segons ha explicat Júlia Granell, cooperativista de Lafede.cat, no sempre són fàcils de detectar ni d’aconseguir. “És un procés complicat a nivell intern perquè ens remou molt: ens posa miralls, ens fa qüestionar estereotips: no ha sigut un camí planer”.

Granell també ha reconegut que “és un procés complicat perquè el que es vol transformar està molt assentat en les estructures. Toca els valors hegemònics que formen part de l’adn de les nostres administracions”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article