El Síndic insta la DGAIA a protegir “de manera immediata” els infants que dormen en esglésies i carrers de Barcelona

La situació detectada suposa una vulneració flagrant de la Convenció dels drets de l’infant, segons denuncia la institució


El Síndic s'ha adreçat a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i a l'Ajuntament de Barcelona i els ha suggerit que actuïn de “manera immediata” per abordar la situació d'infants migrants sols que dormen en esglésies i carrers de Barcelona per atendre les seves necessitats al més aviat possible.

A banda, la institució demana que se l’informi sobre el nombre d'infants que s’han detectat en aquesta situació i les mesures acordades per la DGAIA, en coordinació amb l'Ajuntament de Barcelona, per a la protecció efectiva i l’atenció de les seves necessitats. Segons el Síndic, les administracions públiques han de fomentar “mitjançant serveis i programes d’acollida”, la integració social dels infants o adolescents migrants, tal com recull l’article 43 de la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència.

Així mateix, el Síndic recorda que els infants i els adolescents migrants que són a Catalunya tenen els drets que reconeix la Convenció sobre els drets de l’infant i les lleis de protecció de la infància, i “especialment tenen dret a ser escoltats i a rebre informació de manera entenedora sobre qualsevol actuació que afecti els seus drets”, assenyala. “Aquest dret no es garanteix solament demanant formalment l’opinió de l’infant, encara que sigui per mitjà d’un representant, sinó que té com a requisit previ el reconeixement d’altres drets, com ara tenir informació sobre les opcions possibles existents i les conseqüències que se’n derivin”.

Per aquest motiu, la institució que dirigeix Rafael Ribó insta a les administracions públiques a extremar, “de manera immediata”, els esforços de coordinació i actuació interadministrativa per portar a terme una avaluació precisa de la situació individual i les condicions de vulnerabilitat particulars de cada infant, de manera que en cada cas es busqui el recurs que sigui més adequat per a la cobertura de les seves necessitats.

Pel que fa a l’atenció dels infants que dormen al carrer, el Síndic demana que els equips tècnics pertinents duguin a terme  “plans individualitzats d’atenció” i que s'activin les mesures immediates que millor responguin a l'interès superior de cadascun d’ells, tant en l’àmbit de la protecció en centres com en l'atenció en pisos assistits si són majors d'edat, i també en l’àmbit dels itineraris formatius i de la tramitació de la documentació. “Els infants migrants sense referents familiars són, abans que res, infants i, com a tals, tenen dret a gaudir del mateix nivell de protecció que qualsevol infant, d'acord amb el principi d'igualtat i no-discriminació que recull l'article 2 de la Convenció sobre els drets de l’infant”, sosté el Síndic.

A més a més, el Síndic demana que no s’etiquetin “com a conjunt” als infants migrants sols, ja que cada infant presenta una “trajectòria i unes necessitats particulars”, que la institució demana que siguin ateses i abordades per les administracions públiques competents.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article