La Caravana Obrim Fronteres posa rumb a la frontera sud

Prop de 300 persones participen en la 4a edició d'aquesta iniciativa que denuncia la política migratòria d'Europa


La Caravana Obrim Fronteres ha marxat aquest divendres de Barcelona cap a la frontera sud per denunciar les vulneracions de drets humans que es produeixen en aquest territori. En total 30 persones procedents de diferents indrets del territori català i 300 de tot l'Estat espanyol participen en la caravana d'enguany.

L'objectiu de la iniciativa, que aquest any arriba a la seva quarta edició, és posar el focus sobre la "manca de planificació, coordinació i voluntat política" per garantir una acollida digna a les persones que arriben a la península, segons han manifestat els organitzadors de la caravana que durant 10 dies recorrerà ciutats i pobles on es vulneren més els drets humans.

En aquest sentit, la Caravana Obrim Fronteres inicia el seu recorregut a l'estació del Nord de Barcelona, un punt on, segons apunten els seus participants, "els autobusos gestionats per les entitats subcontractades pel Govern per a l'atenció a les persones migrants les enviaven i abandonaven un cop els poliesportius i estructures similars del sud eren plenes".

Les primeres parades de la caravana seran Granada i Motril, on els participants compartiran experiències d'acollida amb diferents col·lectius locals, i on s'aproparan al coneixement i la denúncia dels CATE (Centre d'Atenció Temporal d'Estrangers) i els CIE (Centre d'Internament d'Estrangers), i on s'establiran converses amb professionals del rescat i Salvament Marítim. Després aniran a l'estret (Tarifa i Ceuta) per finalitzar a Sevilla i Huelva.

L'organització recorda que el tancament de fronteres a Europa ha convertit Andalusia en la regió amb un major nombre d'arribades, "posant de manifest la ineficiència i insuficiència de les polítiques d'acollida" així com el qüestionament de la tasca de salvament marítim amb el "desmantellament humà i tècnic d'aquest servei" que deixa "milers de morts al mar". En aquest sentit, la Caravana Obrim Fronteres manifesta la seva defensa per la "llibertat de moviment" i reclamen polítiques d'acollida "efectives", on les persones siguin "al centre" i tinguin per objectiu complir amb els drets humans. En altres edicions, la caravana va recórrer Grècia, Melilla i Itàlia.

Enguany, la caravana centra la seva mirada en la situació de les dones migrants, denunciant l'explotació laboral als camps de fruita de la costa andalusa, com a treballadores de la llar sense regular o com a porteadores a la ciutat autònoma de Ceuta. De fet, segons indiquen l'organització, el 70% de les participants són dones. Així mateix, també denunciaran la situació dels menors, sobretot a Ceuta, on sovint, asseguren, "no se'ls garanteix l'accés al dret a l'educació o la sanitat" com sí que passa a Andalusia i a la resta de l'Estat.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article