Els grups promotors de la llei contra la pobresa energètica exigeixen a Torra que la compleixi

Després de quatre mesos des de la primera reunió amb el president, les plataformes reconeixen que “els avenços són pocs”


El Grup Promotor de la ILP Habitatge - Llei 24/2015, format per les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC, han mantingut, aquest dijous, una reunió de seguiment de l’aplicació de la norma amb el President Quim Torra en la qual s’ha posat sobre la taula que “no s’han assolit els compromisos assolits al respecte”.

El passat mes de febrer les plataformes van aconseguir recuperar íntegrament la Llei 24/2015, més coneguda com la llei contra la pobresa energètica i els desnonaments, que estava suspesa parcialment. Un més després, les mateixes plataformes van presentar mesures efectives per dur-la a terme.

Així, després d’uns mesos de treball amb els diferents departaments que aborden tant l’emergència habitacional com la pobresa energètica, els promotors d’aquesta llei valoren positivament el treball conjunt “que abans no existia” i el reconeixement de les entitats socials “com a interlocutores principals”. Però, malgrat això, reconeixen que encara queden aspectes claus pendents d’activar i cal donar-los una prioritat real de cara al setembre. “No estarem eternament assegudes en una taula, ara cal passar a l’acció i veure resultats reals”, asseguren en un comunicat.

Aspectes claus pendents d’aplicar al setembre

Entre els aspectes que les organitzacions consideren imprescindibles i d’aplicació “immediata” destaca d’un pla de xoc “per posar la mesa d’emergència a zero” abans que acabi l’any 2019. Activar una campanya comunicativa dirigida a la població perquè conegui els seus drets i per a l’aplicació plena de la llei al mes de setembre de 2019. Actualitzar, al mes de setembre, el protocol de comunicació de desnonaments del TSJC i la Conselleria Justícia, “perquè és del 2013, i obvia la Llei 24/2015”.

Concretar, a través d’un reglament, un preu i procediment de la cessió obligatòria d’habitatges buits per aplicar-la sense transferir als bancs diners públics, o signatura de convenis per acabar amb els deutes abans d’acabar l’any 2019 que, segons informen les plataformes en un comunicat, han obtingut un compromís de la Consellera d’Empresa de fer-ho realitat en aquest termini.

Altres mesures destacades que s’han de posar en marxa al setembre són la implementació del protocol per detectar casos de pobresa energètica dels Bombers de la Generalitat, la instal·lació de comptadors socials de llum i de gas en habitatges en situació d'ocupació i fer públiques les dades dels talls aturats des de l'entrada en vigor de la Llei 24/2015 abans del mes d’agost.

Referent a les dades, les entitats reconeixen que “tot i la manca de resposta fins al moment, avui mateix s’han aportat noves dades que seran complementades de forma urgent”.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article