Òscar Camps sobre la Medalla d'Honor del Parlament: “No necessitem premis. El que necessitem són diners”

El fundador de Proactiva Open Arms avisa que la situació és “escandalosa” i lamenta que l'Estat “recorri a la via administrativa per bloquejar un vaixell humanitari”


El fundador de l'ONG proactiva Open Arms, Òscar Camps, s'ha mostrat orgullós davant la possibilitat de rebre la Medalla d'Honor del Parlament, juntament amb la capitana del vaixell Seawatch 3, Carola Rackete. Amb tot, ha advertit que “els vaixells van amb benzina” i ha avisat que el que calen “no són premis, sinó diners”.

El responsable d'Open Arms s'ha reunit aquest dimecres amb el president del Parlament al Port de Badalona, on l'entitat està acabant de preparar una nova embarcació que s'incorporarà a les missions al mar Mediterrani. Camps ha assegurat que en els darrers quatre anys l'entitat ha rescatat 59.600 persones, el que des del seu punt de vista és “una xifra escandalosa que hauria d'avergonyir molts governs”.

Així mateix ha retret a l'executiu espanyol que hagi recorregut “a la via administrativa per bloquejar la seva activitat”. Òscar Camps ha lamentat la situació que s'està vivint al mar Mediterrani i la postura que des de fa anys han adoptat els estats membres de la Unió Europea.

“Ja ens criticaven l'any 2015 quan estàvem a Grècia. Hem vist com els 28 presidents dels països de la UE s'unien per desacreditar al salvament i retiraven operacions del Mediterrani”, ha criticat el fundador d'Open Arms. També ha assenyalat que, ara, s'ha anat més enllà i els Estats, com a l'espanyol, “estan fent servir la via administrativa per bloquejar els vaixells humanitaris i tapar les vulneracions de drets humans que s'estan cometent”.

Així mateix, ha indicat que una embarcació de l'ONG es troba a Lampedusa i que, des que l'entitat va decidir desobeir la prohibició del govern espanyol, ja s'han rescatat 117 persones. “No ha passat res ni ha arribat cap multa, perquè potser l'Administració no té capacitat per fer el que amenaça amb fer”, ha indicat.

Camps ha explicat que en els darrers quatre anys l'ONG ha rescatat 59.600 persones del mar. “És una xifra escandalosa que hauria d'avergonyir molts governs”, ha considerat el fundador de l'entitat que ha assegurat que és fals que els ports italians estiguin tancats. “Mentre ens retenien al Port de Barcelona durant sis mesos, tres vaixells han pogut desembarcar persones en ports italians”, ha revelat.

El fundador de l’ONG ha explicat que s'està acabant de preparar una embarcació, que serà la segona que s'incorporarà a les missions al mar Mediterrani. “Molta gent ens dona suport, però el que necessitem són diners, no premis, perquè els vaixells van amb benzina i hem de passar moltes inspeccions perquè les embarcacions d'Open Arns són les més perseguides del Mediterrani”, ha advertit.

Alhora, ha recordat que "ningú és immigrant en aigües internacionals" i ha considerat que el que cal és “salvar vides”, perquè ja hi haurà temps de decidir en quina situació es troben quan arribin a un port segur. “No podem abandonar-los enmig del mar”, ha sentenciat.

Al seu torn, el president del Parlament, Roger Torrent, ha explicat que s'ha decidit concedir la Medalla d'Honor de la Generalitat a Òscar Camps i Carola Rackete perquè fan una feina “importantíssima” al mar Mediterrani. “Davant el silenci còmplice de la majoria d'Estats del nostre entorn, el Parlament no només vol posar de manifest la necessitat d'ajudar en aquesta crisi humanitària, sinó reconèixer la feina que fan entitats com Open Arms”.

Alhora, ha dit que és "inacceptable" que el govern espanyol, "no només no posi facilitats perquè els que es juguen la vida per salvar persones al Mediterrani ho puguin fer, sinó que actua com l'extrema dreta i amenaça Open Arms amb multes de 900.000 euros". En aquesta línia, ha advertit que "si el govern espanyol és incapaç de complir el seu deure de salvar i acollir refugiats, el mínim que pot fer és deixar treballar a les ONG".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article