Es crea la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat

Formada per membres del Govern i entitats socials implicades, s’encarregarà d’elaborar el document definitiu del Pacte, que es presentarà el juliol del 2020


Aquest dijous s’ha constituït la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat. Formada per membres del Govern i una seixantena d’entitats, la Taula vetllarà per fer realitat el Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat a través d’un document que elaboraran sis grups de treball i que està previst que es presenti el juliol del 2020.
 

El president de la Generalitat, Quim Torra, va ser l’encarregat de encapçalar la constitució de la Taula. Aquest pacte, ha explicat, “respon al compromís del Govern d’ajustar-se al que estableix la Convenció de la ONU, que suposa un punt d’inflexió en la protecció i consideració dels drets de les persones amb discapacitat”. Torra ha advocat per “fer un treball conjunt i compartit” com a societat, i “lluitar incansablement fins que tots ens adonem que tots som iguals o, si voleu, iguals de diferents, amb diferents graus d’habilitats i capacitats”. “La capacitat o la discapacitat no defineix ningú; allò que ens defineix a cadascun de nosaltres és com encarem les diferents capacitats que tenim”, ha manifestat.

El president ha explicat que una part important dels treballs de la Taula serà transposar la Convenció de l’ONU, com ja han fet els 160 estats i països que han subscrit l’acord. El president ha reiterat que l’objectiu del Pacte és aconseguir que “les persones amb discapacitat participin íntegrament en les decisions que els afecten; que trenquem amb el binomi pobresa/discapacitat i que es deixin de considerar els drets de les persones amb discapacitat com una concessió i estiguin plenament incloses”.

Quim Torra ha recordat també que “no comencem de zero” i que ja existeixen actuacions en marxa com l’aprovació de l’avantprojecte de llei de modificació del Codi civil relatiu per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial en matèria testamentària, “una reivindicació històrica”, ha ressaltat; o els treballs per l’aprovació els propers mesos d’un nou Codi d’Accessibilitat per garantir la igualtat d’oportunitats i l’autonomia del col·lectiu de persones amb discapacitat.

L’acte de constitució, celebrat al Palau de la Generalitat, va comptar també amb la participació del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ja que la Taula s’adscriu al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, qui s’encarregarà d’elaborar el document del Pacte, constituir els grups de treball que es considerin pertinents i fer-ne el seguiment.

El conseller ha assegurat que amb aquest Pacte Nacional té dos reptes. D’una banda, assegurar a les persones amb discapacitat “el dret a decidir com volen que sigui el seu projecte vital, apoderar-les amb eines i recursos perquè el puguin desenvolupar amb autonomia personal si així ho decideixen”. I, d’altra banda, “garantir-ne la igualtat d’oportunitats i la inclusió de manera activa a la nostra societat”.

Durant la reunió s’han constituït els sis grups de treball que faran possible la redacció del document: accessibilitat i mobilitat; salut i suports orientats a la comunitat, a la presa de decisions i a la vida independent; educació i infància; inserció laboral, llibertats civils, polítiques, accés a la justícia, dones, seguretat i protecció; i sostenibilitat del sistema i finançament. Les sessions dels grups de treball s’iniciaran el proper mes de setembre i la periodicitat serà bimensual o la que cada grup consideri adient.

Els grups treballaran a partir d’un informe elaborat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que analitza les polítiques públiques impulsades pel Govern en aquest àmbit des de la perspectiva de la Convenció de drets de les persones discapacitades de l’ONU. L’informe indica la necessitat d’una acció institucional continuada per a propiciar en els propers cinc anys un nou model de polítiques que passen que haurien de garantir diversos aspectes com transformar els serveis residencials en un model de suports orientats a la comunitat i a la vida independent; limitar i buscar alternatives a la incapacitació i la tutela, tot avançant cap a un model basat en el suport a la persona; o transformar progressivament l’educació especial en educació inclusiva, entre d’altres.

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article