El Govern destinarà 14,5 milions d'euros als municipis que tenen centres per joves migrants sols

La Generalitat finançarà la contractació inicial de 110 dinamitzadors cívics per als municipis per fomentar la convivència


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat aquest dilluns a una setantena d'alcaldes i regidors un pla de suport de 14,5 milions d'euros per als municipis que allotgen centres de joves migrants sols.

El pla té en ment els menors que viuen en equipaments de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) però també, especialment, els joves que fan 18 anys i poden quedar “en situació de vulnerabilitat”, segons fonts del Departament. La iniciativa té un objectiu doble, oferir suport a les administracions per millorar l'acollida i la inclusió d'aquests menors al territori i impulsar l'acompanyament en l'emancipació dels joves menors d'edat, “amb el focus posat en la inserció laboral”.

Així, i a través del contracte programa de serveis socials que el Departament manté amb els ens locals, se subvencionarà la contractació inicial de 110 professionals per a la dinamització cívica i emancipació juvenil, una nova figura que ha de fer d'enllaç entre els centres de joves migrats sols i els municipis. S'encarregaran de treballar l'emancipació juvenil, fomentar la convivència, el treball en xarxa amb la comunitat i de prevenir i gestionar els conflictes que hi pugui haver.

En paral·lel, Treball ultima amb la Federació d'Empreses d'Inserció Laboral de Catalunya (Feicat) un conveni per “estimular la contractació de joves vulnerables” en aquestes empreses. Es tracta de possibilitar als joves poder accedir a un lloc de treball que els permeti millorar les seves competències laborals i de vida quotidiana i una inserció laboral posterior a l'empresa ordinària. Uns 600 joves participaran en una formació de dos mesos que anirà seguida d'una contractació laboral d'un any.

En el marc de la reunió també s'ha explicat que Treball promou un acord amb empreses i entitats col·laboradores del SOC per fomentar la inserció laboral dels joves que han participat en els diversos programes de formació.

Segons dades que aporta l'executiu català, a 30 de juny del 2019 hi havia 4.203 infants i joves sense referents familiars al sistema de protecció, xifra que representa un 42% del total d'infants i adolescents atesos. Des de juny del 2017, s'han creat més de 3.000 places específiques per a aquests joves.

A la trobada també hi han assistit representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i de la Federació Catalana de Municipis (FCM). L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha considerat que la iniciativa que se'ls ha presentat és un “pla de sortida”, que ha qualificat de “millorable” però de “molt complet”. Arnau també l'ha considerat un programa per “poder donar suport a tot el territori”, i ha admès que era el que des dels municipis es trobava a faltar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article