Barcelona registra un increment del 40% en l’atenció a persones refugiades

El Servei d’Atenció a les Persones Immigrants, Emigrants i Refugiades (SAIER) constata també l’augment de les arribades de nuclis familiars amb menors i obrirà un nou equipament


Barcelona ha atès en el que portem d’any un 40% més de persones refugiades que l’any 2018, segons les dades del Servei d’Atenció a les Persones Immigrants, Emigrants i Refugiades (SAIER).

De les 12.332 persones ateses en el primer semestre de l’any per aquest servei de l’Ajuntament de Barcelona, 5.624 tenen perfil de sol·licitant de protecció internacional, una dada que confirma que l’atenció a les persones que poden demanar refugi ha crescut exponencialment en els darrers anys. En concret, representen el 46% dels usuaris del SAIER, mentre que al 2015 només suposaven un 20% del total.

A banda, les dades del SAIER també posen de manifest una nova realitat que fins ara era minoritària: cada cop arriben a a la ciutat més famílies demandants d’asil amb menors al seu càrrec. La dada s’ha incrementat en un 50% respecte l’any anterior, i concretament, entre gener i febrer, s’han atès a 1.304 menors amb família.

Segons Marc Serra, regidor de Ciutadania i Immigració ha reconegut que aquest nou mandat el Govern de la ciutat té un “gran repte” en termes d’acollida, davant l’increment de les persones que arriben a la ciutat. L’any 2018 les persones estrangeres empadronades a Barcelona van créixer en 33.000 persones. El consistori apunta que 24.000 haurien arribat durant el darrer any, mentre que la resta (unes 9.000 persones) serien les que abans no podien empadronar-se i que ho van poder fer gràcies al empadronament actiu, que va facilitar les condicions per empadronar-se a persones sense domicili fix.

“Les dades són molt significatives, hi ha un dinamisme demogràfic gran i molt augment d’arribades a la ciutat”, ha considerat Serra durant la presentació de les dades, aquest divendres. “Plantegem un mandat de continuïtat, Barcelona es consolida com ciutat d’acollida, i defensem que l’arribada i l’acolliment de persones immigrades és una obligació legal i una oportunitat d’enriquiment per una ciutat diversa”. Per reforçar el servei del SAIER i donar resposta a la major demanda, Serra ha anunciat també que al setembre obrirà un nou equipament al carrer Tarragona.

Serra ha recordat que l’Ajuntament no té competències en immigració i asil i ha demanat que la ciutat recuperi els Fons d’Acollida i Immigració, amb el qual Barcelona rebia fins a 5 milions d’euros per gestionar l’acollida de migrants i refugiats i que es van perdre durant el mandat de Mariano Rajoy, amb la Llei de pressupostos. “Tenim un problema de distribució de recursos, sabem que l’Estat rep 330 milions d’euros de la UE per acollida, però el 60% es destina a polítiques d’expulsió i reforçar fronteres”, ha criticat Serra.

Serra també ha lamentat l’actual Llei d’Estrangeria per la qual les persones immigrants no poden regularitzar la seva situació fins que no han passat tres anys. “Preferiríem la seva derogació, però demanem com a mínim una modificació que permeti la seva flexibilització, perquè aboca a les persones a l’economia submergida”, ha dit, indicant que segons les dades del padró municipal, el 42,2% de la població estrangera de Barcelona està formada amb estudis universitaris o grau superior.

La població estrangera de Barcelona està formada per 333.515, el 30,9% dels quals són d’origen comunitari, i en segon lloc, el 22%, d’Amèrica Llatina.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article