Cases de colònies eduquen contra el malbaratament alimentari

Eix Estels arrenca una nova iniciativa amb la qual pretén arribar a 24.000 escolars cada any


Quatre cases de colònies catalanes han arrencat aquest 2019 una nova iniciativa per aconseguir que infants i joves aprenguin a evitar el malbaratament alimentari. Es tracta de les cases de colònies d'Eix Estels: el Mas Banyeres (Centelles), Can Miqueló (Sant Martí de Centelles); Can Vandrell (Sant Feliu de Buixalleu) i la Llobeta (Aiguafreda). Amb les mesures engegades, explica Susana Beltran, directora de Màrqueting d'Eix Estel, confien a conscienciar a prop de 24.000 escolars cada any. Durant les tres primeres setmanes del projecte la iniciativa ha aconseguit reduir un 35% els residus.

La iniciativa s'emmarca en el projecte Pesa i Pensa, que busca combatre el malbaratament alimentari. En el cas de les cases de colònies adherides, es busca “educar” a joves i infants durant la seva estada a les instal·lacions. Primer de tot, explica Beltran, conscienciant-los i, després, facilitant-los els recursos.

Les quatre cases de colònies disposen, al menjador, d'un moble-contenidor que diferencia entre orgànic menjable, orgànic immenjable i rebuig. La idea és que llencin les restes dels àpats en el cubell corresponent. Després, els mateixos alumnes pesen cada cubell i anoten els resultats, que s'indexen en una base de dades “que ens permetrà analitzar després com es poden reduir”, diu la responsable d'Eix Estels.

L'objectiu, preveuen, és “arribar a reduir fins a un 70% el malbaratament”. Durant les tres primeres setmanes del projecte la iniciativa ha aconseguit reduir un 35% els residus. El proper pas és “aprofitar” al màxim els residus. Les instal·lacions disposen de compostadores que permeten transformar els residus orgànics en compost.

Són els mateixos escolars els que les hi dipositen. Després s'utilitza aquest compost per adobar el bosc de les cases de colònies. També l'aigua la reaprofiten. Amb la que no s'han begut durant els àpats, reguen les plantes. Beltran explica que adapten l'activitat a l'edat dels grups, fins i tot dels més petits. “És important que els inculquem l'hàbit de reciclar perquè quan son més grans sempre resulta és difícil”, diu.

390 escoles cada any

La iniciativa va arrencar a les quatre cases de colònies el passat mes de maig i, durant l'estiu, es manté pels infants que hi fan estades. L'escola Aloma de Barcelona ha estat una de les primeres a participar-hi i dur-hi els alumnes de primària.

Daniela Jiménez, alumna de l'escola, ressalta com ha après la importància de reciclar “si volem tenir cura del medi ambient”. També la seva companya d'aula, Mar Àlvarez, es mostra satisfeta amb el que ha après. Assegura que a casa ja reciclen, però que és important que a tothom se li expliqui la importància de fer-ho. “Si no contaminem molt”, afegeix.

En el cas de les colònies escolars, l'aprenentatge no acaba aquí. Abans de la visita a la casa de colònies i a posteriori, a les aules es treballen continguts relacionats amb el reciclatge i el malbaratament alimentari. Les quatre cases de colònies d'Eix Estels reben anualment a 390 escoles, prop de 24.000 infants anuals. Davant l'elevat volum, apunta la responsable, “el gest d'educar-los pot marcar una gran diferència”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article