Salut treballa per ampliar els serveis d'odontologia de la cartera pública en els propers pressupostos

La consellera diu que iniciatives com el dentista municipal de Barcelona no li semblen “les més adients” per a un sistema amb “l'ànim de ser equitatiu”


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat en una entrevista a l'ACN que treballen per ampliar els serveis d'odontologia de la cartera pública i que l'objectiu és introduir alguna mesura que ho permeti fer en els propers pressupostos de la Generalitat.

Vergés ha reconegut que la cartera d'odontologia és ara com ara “molt bàsica”, “dient-ho col·loquialment, massa d'arrancar les dents i alguna mesura de prevenció en col·lectius molt concrets”, i que hi ha “una reclamació molt gran de la societat perquè s'incorporin més serveis”.

Preguntada pel dentista municipal impulsat pel govern d'Ada Colau en l'anterior mandat, la titular de Salut ha assenyalat que mesures com aquestes no li semblen “les més adients” per a un sistema sanitari universal “amb l'ànim de ser equitatiu socialment, territorialment i de gènere”.

Un servei d'odontologia amb preus per sota del mercat per atendre població que no visita el dentista per motius econòmics és una mesura pionera a l'Estat que va aprovar l'Ajuntament de Barcelona aquest any. La consellera sospesa que el consistori de la capital catalana "té molta potència" i "pot tenir iniciatives", però considera que aquest tipus d'iniciatives contradiuen el principi del sistema de salut universal.

La consellera recalca que el repte és “com els serveis d'odontologia comencen a entrar dins la cartera pública”, però admet que aquest és un procés “difícil”. “Esperem poder tenir pressupost per incloure alguna mesura que vulgui dir més serveis d'ontologia al nostre país. Això vol dir recursos i canvis organitzatius perquè si volem que ho lideri la primària, ens trobarem alguns problemes d'espais i professionals. No serà ràpid però hem de començar per poder incorporar nous serveis”, ha afirmat la titular de Salut.

Preguntada per quins serveis concrets podrien ser els primers d'incorporar-se, s'ha limitat a respondre que s'han d'estudiar i valorar també si s'ofereixen de manera universal o a col·lectius concrets.

El dentista municipal impulsat pel govern de Colau va rebre crítiques d'alguns sectors, com la del Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), que li va traslladar la seva oposició a la creació de clíniques dentals municipals. Amb tot, la iniciativa va situar en l'agenda social i mediàtica les dificultats per accedir als serveis d'odontologia d'algunes capes de la població.

Actualment, els serveis que ofereix l'atenció primària consisteixen en l'extracció de dents, de petita cirurgia bucal; el programa de prevenció en persones diabètiques, de la dona embarassada i el programa de salut bucodental a les escoles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article