Els manters surten al carrer contra la “repressió” i el “racisme”

Els manifestants carreguen contra la Llei d'Estrangeria i els “polítics falsos” que han arribat al consistori amb “mentides”


Més de 300 manters i activistes d'entitats antiracistes s'han manifestat aquest divendres al vespre a Barcelona contra la “repressió” i el “racisme institucional”, en relació amb el dispositiu policial que l'Ajuntament de la capital catalana ha començat aquesta setmana per evitar que venguin als principals eixos turístics de la ciutat.

“Estem patint cada dia al racisme i n'estem farts”, ha dit el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Aziz Fayé, a la plaça de Sant Jaume, on ha acabat una manifestació que havia començat a la zona del passeig de Joan de Borbó. Els manifestants han reclamat papers i drets i han carregat contra la Llei d'Estrangeria i contra els “polítics falsos” que van arribar al consistori amb “mentides”.

“Cap persona és il·legal”, “Sobreviure no és delicte” i “No som delinqüents, volem treballar” són alguns dels lemes que han cridat al llarg del recorregut les més de 300 persones que s'han manifestat —350 segons la Guàrdia Urbana de Barcelona; mig miler en els moments en què la protesta ha estat més concorreguda, com a Via Laietana. Entre les pancartes s'han pogut llegir missatges com “Reprimir els manters no és d'esquerra”; “Papers, feina i casa per a tothom”; “La vida dels manters importa“ o “Gasolina a la Llei d'Estrangeria”.

Els discursos d'alguns portaveus dels col·lectius que representen els manters han culminat a la plaça de Sant Jaume una manifestació molt reivindicativa. En els parlaments, han carregat contra els representants polítics, a qui han recriminat la falta d'“humanitat” i que hagin volgut “convèncer amb discursos de projectes socials que eren mentides”.

“Els polítics ho diuen tot per aconseguir el que volen. Colau, Collboni, Manuel Valls, això no és el que havíeu parlat. Utilitzar la força i posar la policia no és la solució”, ha interpel·lat un dels portaveus, que ha instat aquests tres polítics “a experimentar què significa viure tres mesos sense papers en un país”.

“Després que ens hagin tret tot el que teníem des d'Àfrica, no els deixarem aquest últim pa que tenim, és la nostra vida”, ha afirmat Faye davant dels manifestants, per afegir: “Si ens volen perseguir, nosaltres ens resistirem fins l'últim moment”.

El portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha parlat del racisme que pateixen “des que sortim de casa, en el supermercats; al metro; a l'Ajuntament; a l'escola, al carrer, als llocs on treballem” i ha recordat a Europa i als “blancs” que ha construït la seva riquesa “gràcies a Àfrica”: “Si no fos per Àfrica i els seus productes minerals, avui Europa no tindria aquesta força per perseguir el pobre”. “Els europeus van abusar d'Àfrica durant segles de colonització”, havia assenyalat un altre dels portaveus.

També han comparat el seu recorregut amb el dels migrants i exiliats espanyols durant el segle XX: “Es pensen que som negres i que no aportem res. Els demostrarem que estan equivocats. Hem vingut aquí perquè som humans. Estem fent el mateix que van fer ells quan els van perseguir Franco i Hitler i van fugir a Europa per buscar-se la vida”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article