L'Observatori contra l'Homofòbia registra a Barcelona més casos des de gener que en tot el 2018

L'entitat habilitarà una línia de ‘whatsapp’ per atendre víctimes de violències LGTBI-fòbiques en una prova pilot en els propers dies


L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) ha registrat a Barcelona 44 casos de violències contra el col·lectiu LGTBI en els set primers mesos del 2019, mentre que en tot l'any passat en va tenir coneixement de 43 a la ciutat (30 en el mateix període, de gener a juliol).

A tot Catalunya, l'OCH ha registrat 102 situacions de l'LGTBI-fòbia fins el 31 de juliol, 113 en tot el 2018. L'Observatori ha presentat aquest dijous el mapa de les violències LGTBI-fòbiques registrades a Barcelona: on més se'n cometen és a l'Eixample (14), Ciutat Vella (9) i Sants-Montjuïc (7), sobretot perquè és on es concentra l'oci del col·lectiu.

Dels 44 casos, 33 són agressions -inclou físiques, insults, amenaces- i 13 es van cometre en espais d'oci. "És molt preocupant. Ens calen instruments immediats per fer front a aquesta violència", ha alertat el president de l'OCH, Eugeni Rodríguez. L'observatori habilitarà una línia de whatsapp (699 901 651) per donar un servei d'atenció per a aquests casos, en una prova pilot que es farà del 19 al 24 d'agost.

De les 44 situacions de discriminació LGTBI-fòbiques registrades, catorze van tenir lloc a l'Eixample; nou, a Ciutat Vella; set, a Sants-Montjuïc; quatre, a Gràcia; quatre, a Sant Martí; dues, a Sarrià; dues, a Sant Andreu, i una a Horta-Guinardó (i una sense dades). És la primera vegada que l'OCH elabora un mapa detallat d'aquestes violències, que ha presentat aquest dijous a la tarda.

La majoria dels 44 casos LGTBI-fòbics han estat contra gais o bisexuals (29). Quatre de les violències, les han patides lesbianes o bisexuals; tres, transsexuals i vuit, es consideren generalistes (inclou pintades o discursos contra el col·lectiu LGTBI).

A banda de registrar aquestes discriminacions per motius d'orientació sexual o d'identitat i expressió de gènere, l'OCH ha comunicat vuit casos a la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació i set als Mossos d'Esquadra. Són els casos en què es coneix l'autor o que pot ser identificat. Els 44 casos han estat comunicats a l'Oficina per la No Discriminació (OND) de l'Ajuntament de Barcelona.

Servei de denuncies per whatsapp

El president de l'OCH atribueix l'augment dels casos registrats al fet que hi hagi “més denúncies, però també més violència” i ha denunciat que, tot i la Llei 11/2014 per garantir els drets LGBTI, “no hi ha l'imaginari que insultar una persona lesbiana o assetjar un trans tingui conseqüències”.

“Hi ha una impunitat tant social com legal, amb la toxicitat de l'extrema dreta en els darrers anys”, ha assenyalat. “Manquen polítiques públiques LGTBI eficients a la ciutat de Barcelona. No volem dir que no n'hi hagi, però cal afrontar el tema, que és que no està totalment garantida la seguretat de les persones LGTBI”, ha afirmat Rodríguez.

Davant d'aquestes discriminacions, l'OCH treballa en un servei d'atenció perquè les persones afectades puguin comunicar la violència patida per whatsapp. Darrere del número de telèfon, hi haurà personal professional de l'Observatori Contra l’Homofòbia i voluntariat per oferir una resposta immediata tant d'assessorament legal i jurídic com suport psicosocial. De moment, serà una prova pilot entre el 19 i el 24 d'agost de 10 a 12 del matí i, després, s'estudiarà com donar-li continuïtat.

L'observatori vol promoure una acció conjunta amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies al transport públic per col·locar en deu estacions del metro i dels Ferrocarrils de la Generalitat la bandera LGBTI i que es passin falques amb un missatge contra les violències LGTBI-fòbiques. L'OCH també demana reunir-se amb la Guàrdia Urbana i les regidories de districte i amb el conseller d'Interior, Miquel Buch.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article