Unes 300 persones reclamen a Barcelona “un port segur” per als rescatats al Mediterrani

L'Open Arms reclama asil per a 31 joves menors a l'ambaixada espanyola a Malta i l’Ocean Viking salva 105 persones prop de Líbia


Unes 300 persones s'han concentrat davant la delegació del govern espanyol a Barcelona per exigir una resposta dels governs espanyol i europeu a les persones rescatades per les tripulacions de l'Open Arms i l'Ocean Viking. Convocada per la Caravana Obrim Fronteres, la Coordinadora Obrint Fronteres i Stop Mare Mortum, els manifestants han cridat “No més morts al Mediterrani”, “Cap persona és il·legal” i “Volem acollir”.

Davant una pancarta que demanava “vies legals i segures”, han llegit un manifest i han iniciat una marxa fins la delegació de la Comissió Europea a Barcelona. Anna Palou, portaveu Stop Mare Mortum, ha apel·lat a la “responsabilitat” de la ciutadania europea, per “exigir als nostres governs que obrin els ports, que siguin segurs” perquè “estan vulnerant el dret internacional, el dret a l'asil, el marítim i a la infància”.

Al seu torn, la portaveu d'Open Arms, Mar Sabé, ha explicat que utilitzen totes les vies per poder desembarcar, i que la carta que han enviat a l'ambaixada d'Espanya a Malta demanant asil per 31 menors n'és una més. “El govern espanyol té una oportunitat d'acollir perquè podria demostrar que hi ha una altra manera de fer política, ho va fer amb l'Aquarius”, ha dit Palou.

Ha afegit que també reclamen un sistema d'acollida digne i que s'obri un debat sobre la Llei d'estrangeria. “Si existissin vies legals i segures d'accés al territori europeu no es necessitarien vaixells de rescat al mar”, ha reblat.

La portaveu d'Open Arms ha dit que exigeixen “que el govern espanyol lideri davant la Comissió Europea un mecanisme de desembarcament” i que després “es faci la reestructuració de l'acollida”. Ha criticat que està previst que fa dos dies hi hagi un temporal i no els deixen anar a aigües territorials per protegir-se'n. Finalment, ha agraït el suport de la concentració per demanar un port segur.

“Forçar” una solució del govern espanyol

La portaveu d'Open Arms, Mar Sabé, ha explicat també que la carta és una més de les vies legals que estan esgotant per tal de “forçar” una solució davant una situació “insostenible que no pot durar més”. Així mateix, ha dit que a partir del dimarts s'esperen onades d'entre dos i dos metres i mig, motiu pel qual han demanat a Itàlia i Malta que els deixin resguardar-se'n a les seves aigües territorials, el que aquests països els han denegat. El vaixell reclama un port segur per a les 151 persones que duu a bord.

Ocean Viking rescata 356 en els últims quatre rescats

Aquest dilluns també el vaixell Ocean Viking ha rescatat a la tarda 105 persones en aigües del Mediterrani central, molt a prop de la costa de Líbia. Segons informa Metges Sense Fronteres els rescat ha sigut “crític”, ja que després d’haver distribuït les armilles salvavides un tub de goma de l’embarcació s’ha rebentat i els ocupants han caigut a l’aigua. L’embarcació de les ONG SOS Mediterranée i Metges Sense Fronteres ja porta 356 persones després d’haver fet quatre rescats en els útims dies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article