La pobresa energètica creix prop d’un 22% entre les persones ateses per la Creu Roja

Durant els darrers 5 anys, el percentatge de persones que no poden mantenir la llar a temperatura adequada ha augmentat


La pobresa energètica creix a Catalunya de forma exponencial entre les persones ateses per la Creu Roja, passant d’un 58% de les llars el 2013 a un 79,3% el 2018.

És a dir, s’ha produït un augment de prop de 22 punts en cinc anys. Un exemple que demostra que la pobresa energètica és un fenomen que està a l’alça a Catalunya. Segons l’Enquesta de Condicions de Vida del 2018 que ha publicat recentment l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el percentatge de persones que no poden mantenir l’habitatge a temperatura adequada ha augmentat més de dos punts, del 6,3% al 8,8%, en els darrers anys. Més d’un miler de persones en situació de vulnerabilitat energètica, però, van ser ateses per la Creu Roja durant el 2018. L’entitat els va proporcionar una atenció integral mitjançant l’adquisició d’hàbits energètics, capacitació en matèria d’energia i dotació de recursos per reduir l’impacte d’aquesta problemàtica i millorar el confort a les seves llars.

En total, l’entitat ha fet més de 2.300 intervencions a tot Catalunya, amb què ha ofert capacitació i assessorament individualitzat per tramitar bonificacions i revisar i optimitzar les condicions dels contractes i també tallers grupals d’estalvi energètic per reduir-ne el consum.

En aquest sentit, segons l’11è estudi de l’Observatori de la Creu Roja, realitzat aquest mes de juny, 8 de cada 10 persones ateses en programes de pobresa afirma que ha pres mesures per disminuir el consum energètic a la llar, com cuinar menys o reduir les hores de consum.

La institució humanitària també ha establert convenis amb empreses subministradores del sector per evitar el tall de subministraments a famílies en situació de vulnerabilitat quan encara no tenen l’informe de serveis socials. Un exemple és la Fundació AGBAR, amb qui ha establert un conveni de col·laboració per facilitar l’accés del consum bàsic d’aigua a través de bonificacions en l’import de la factura, gràcies els quals 25 llars ateses per la Creu Roja se n’han beneficiat durant el 2018.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article