L'ús d'internet guiat per professionals millora el benestar i redueix el risc d'hospitalitzacions dels malalts de càncer

Les comunitats online són una eina d'educació, psicoteràpia i suport emocional, segons un estudi


L'ús d'internet guiat per professionals millora el benestar i la qualitat de vida dels malalts de càncer, alhora que redueix el malestar emocional i el risc d'hospitalitzacions. Les comunitats online són una eina d'educació, psicoteràpia i suport emocional cada cop més utilitzada pels pacients.

Aquestes són algunes de les conclusions d'un estudi elaborat per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i la Universitats de Barcelona (UB). Els investigadors han analitzat 77 articles científics provinents de diferents bases de dades d'àmbit mundial.

Han avaluat els factors psicològics i psicosocials associats tant amb l'ús espontanti d'internet per part dels pacients com amb l'ús guiat per professionals. I és que els investigadors també alerten que la informació i altres recursos presents a internet no sempre són fiables, i per això cal que els professionals sanitaris “avaluïn el contingut, proporcionin opcions fiables i comprensibles i contribueixin a l'alfabetització digital”, ha apuntat Maria lleres, psicòloga clínica de l'ICO.

Les comunitats i intervencions online, conclou el treball, són útils per optimitzar els beneficis de l'ús d'internet, ja que poden millorar el benestar psicològic i la qualitat de vida dels pacients, reduint l'angoixa i el risc d'hospitalització.

El treball conclou que en un futur pròxim, és molt probable que les comunitats o sistemes en línia aconsegueixin cada vegada millors resultats de salut, d'adherència als tractaments i de compromís dels professionals, els pacients i el seu entorn.

Entre el 70 i el 97% dels pacients amb càncer utilitzen internet diàriament, quan durant la dècada dels 90 i principis del 2000 es reduïa al 8-15%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article