Com fer d'un 'escape room' un espai d’oci inclusiu per a les persones sordes

La sala Bizarre és l'única a Barcelona que ha decidit adaptar les seves dues propostes de joc


A Barcelona, fins fa poc, les persones sordes no podien participar en una de les activitats d'oci que més adeptes ha guanyat en els últims temps: els escape rooms. Endinsar-se en un repte, resoldre pistes, esbrinar enigmes i finalment poder resoldre la prova, necessita que posem tots els sentits en l'activitat, fet que no permetia participar a les persones sordes en la majoria d'aquests reptes.

Però, i si es busquessin alternatives per intentar fer aquests espais inclusius i aptes per a tothom? Això és exactament el que ha fet la sala Bizarre, ubicada al barri del Poble Sec de Barcelona, convertint-se en la primera i única sala d'escape room de la capital catana que ofereix accessibilitat auditiva per a persones sordes. La cooperativa de socis que va muntar aquest escape room, que funciona des del 2018, va decidir el passat mes de març adaptar les dues sales de joc que ofereixen perquè creuen que l'oci ha d'estar a l'abast de tothom. “Volíem incloure el màxim de gent possible dins l'activitat”, explica Daniel Prats, director de Bizarre Escape Room.

Aquesta decisió, però, va venir influenciada per la Lídia Fos i la Cynthia Giménez, fundadores de BinomILS, una empresa dedicada a l'accessibilitat auditiva, i que, entre d'altres, ofereix serveis per adaptar els escape room, ja què, segons reconeixen les sòcies d'aquesta iniciativa, també els agrada molt jugar-los. Així és com van conèixer Bizarre, jugant. Aquestes dues dones, intèrprets de llengua de signes catalana, van proposar als socis de la sala adaptar els seus jocs, i aquests van acceptar encantats. “Considerem que les persones sordes han d'accedir al coneixement i la informació amb les mateixes condicions que les altres, i l'oci és una part molt important de la vida de les persones, tothom ha de poder gaudir-ne”, diu la Lídia Fos.

L'adaptació implica determinar quines pistes i proves estan només preparades per les persones oients i transformar-les per les no oients. ”A alguns jocs, les pistes apareixen amb pantalla i sons, i amb l’adaptació, s’utilitza un text en pantalla, i els informem que han d'anar a llegir una pista mitjançant llums a dins la sala”, aclareix el Daniel com a exemple. Es tracta, segons indica Lídia Fos, de transformar “tota la informació no verbal però auditiva”, adaptant-la perquè “passi per altres sentits que no sigui l'audició”. A banda, les normes i explicacions dels jocs s'ofereixen en un vídeo amb veu, subtítol i llengua de signes catalana.

Les persones sordes que han participat en l'activitat “surten molt contentes i agraïdes per poder gaudir de més opcions d'oci”, reconeix el director de Bizarre. A banda d'aquesta sala de Barcelona, segons BinomILS, a la resta de Catalunya hi ha només tres sales adaptades, situades a Molins de Rei, Vilanova i Sabadell.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article