La síndica de Barcelona demana a l'Ajuntament que els ens públics reservin aparcaments per persones amb discapacitat

Un ciutadà amb mobilitat reduïda formular la queixa després de no trobar plaça reservada davant un organisme públic


La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha instat l’Ajuntament que informi a tots els ens públics de la ciutat per tal que sol·licitin al seu districte una reserva d’aparcament per persones amb mobilitat reduïda. El requeriment s’ha fet a partir de la queixa d’un ciutadà amb discapacitat física que no va trobar plaça de vehicle reservada davant la seu del Consorci d’Educació de Barcelona.
 

En un comunicat, la síndica de greuges apunta que l’home afectat va comunicar-se telefònicament amb el Consorci d’Educació per tal de que constés l’anomalia però va ser informat que aquesta qüestió “no era de la seva competència” i que la sol·licitud l’havien de fer les persones amb discapacitat. Després, l’home va presentar una instància davant aquest organisme en la qual feia referència a la llei que regula que tots els edificis públics han de disposar d’un estacionament per a persones amb mobilitat reduïda i sol·licitava que s’instal·lés una reserva de plaça en les proximitats del Consorci. Segons va anunciar l’afectat a la Síndica, mai va rebre cap resposta per part del Consorci d’Educació, situat a la plaça Urquinaona.

“Les respostes donades pel Consorci d’Educació de Barcelona, en el sentit que no és de la seva competència o que l’han de sol·licitar les persones interessades, constaten que no coneix el Pla de reserves públiques i, per tant, tampoc sap que la iniciativa de sol·licitar una reserva de plaça pública d’aparcament hauria de partir d’ell, prèvia valoració de la necessitat”, ha conclòs la Síndica de Barcelona, que ha afegit que “el Departament de Serveis Generals del Districte de l’Eixample no ha estat proactiu quan ha conegut la demanda del ciutadà”.

Segons Vila, el Departament de Serveis Generals del Districte de l’Eixample va informar que l’adjudicació de les places d’aparcament reservades per a persones amb discapacitat està determinada pel tipus d’equipament: biblioteques, centres de salut pública, serveis socials, equipaments esportius i centres cívics. Els serveis que no queden inclosos en aquests sis grups han de justificar la necessitat per tal de ser valorada, si és el cas, tramitada. En aquest cas concret, el Consorci d’Educació es trobaria en aquest darrer grup.

La síndica recorda que hi a dues referències legals que que emmarquen la responsabilitat municipal en matèria d’estacionament lliure per a persones amb discapacitat amb targeta d’aparcament autoritzat: el Decret 97/2002, que regula la possibilitat d’estacionar a zones de càrrega i descàrrega i les d’estacionament limitat sense cap cost ni restricció horària, i l’Ordre VIV/561/2010, que fa referència al fet que els principals centres d’activitat de les ciutats hauran de disposar de places d’aparcament reservades.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article