L'Hospital de Dia Mare-Bebè del Clínic rep el reconeixement de Salut

L’espai ajuda dones amb malaltia mental a ser mares en un entorn terapèutic, proper i confortable


L’Hospital de Dia Mare – Bebè del Clínic és un centre únic a l’Estat espanyol que dona servei a dones amb trastorns mentals que han acaben de ser mares. De fet, s’estima que el 25% de les embarassades podria presentar algun problema de salut mental, com ansietat i depressió, i el 10% podria patir depressió postpart. La consellera de Salut, Alba Vergés ha visitat aquest divendres, el centre que garanteix l’atenció de la mare i del bebè, per afavorir així el vincle, la lactància materna i la cura.

Les usuàries del centre són mares amb nadons de fins a 12 mesos i que pateixen algun trastorn mental, aparegut abans o després de donar a llum. En aquest sentit, l’hospital treballa per millorar la prevenció, la detecció i la intervenció dels trastorns mentals greus amb tractaments especialitzats en patologies mentals perinatals. Per això, s’elabora un programa individual adequat a les necessitats de cada dona i nadó, tant durant l’embaràs com en els primers dotze mesos de l’infant.

Aquests tractaments es basen en intervencions que afavoreixen l’alletament matern, la interacció entre la mare i el bebè, la criança respectuosa i positiva, així com la incorporació progressiva a la quotidianitat, fomentant el vincle amb la comunitat i  la família. El centre disposa de deu places per a mares i 10-12 bebès amb una estada aproximada de 3 mesos. Per atendre més mares i adequar els horaris a les diferents necessitats, l’estada pot ser parcial o completa, cosa que amplia l’oferta fins a 15-18 places.

Un servei clau per a una patologia força invisible

L’Hospital de dia, situat al recinte de la Maternitat de Barcelona, forma part de la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic, una unitat clau en tractar-se d’una patologia força invisibilitzada, en què s’està treballant de manera més activa en els últims anys, per la incidència que presenta.

Un dels punts forts del programa que desenvolupa la unitat és “la seva multidisciplinarietat i el tracte molt proper, humà i biopsicosocial que presta, i que les dones agraeixen notablement”, asseguren en aquesta unitat.

En aquest sentit, cal tenir en compte que, de la cinquantena de dones –amb els seus bebès- que han utilitzat el servei durant el seu primer any, al 2018, la majoria patien depressió perinatal. El 70% van ser mares per primera vegada, el 65% tenen estudis universitaris i el 23% problemes econòmics. A més, en gairebé deu d’elles es va detectar una situació de violència de parella en el moment de l’ingrés.

Atenció bidireccional

Cal remarcar que l’atenció va dirigida tant al nadó com a la mare, donat que aquests infants tenen més risc de patir algun trastorn. Entre els seus programes, destaca un de ‘maternitat assistida’ per a mares amb Trastorn Mental Greu i crònic que requereixen d’una intervenció multidisciplinar i una coordinació específica amb els recursos del seu territori. Així, es fa un acompanyament de la vessant més social, en casos de dones sense llar o víctimes de violència de gènere, entre altres.

També és rellevant el de ‘mares expertes’ en què mares visitades durant el període perinatal a la unitat i que ja estan recuperades ajuden a identificar necessitats i a implementar millores.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article