El Síndic torna a denunciar sobreocupació al centre d'acollida de Girona

La institució també renya la DGAIA perquè hi ha monitors fent la feina d'educadors socials i alerta que els menors hi estan més del permès


El Síndic de Greuges torna a denunciar que el centre d'acollida la Misericòrdia de Girona està sobre-ocupat. Segons fonts del centre, ara mateix hi conviuen una seixantena de menors, gairebé el doble dels permesos – està habilitat amb 36 places -.

A més, cal sumar les 40 que ocupen els usuaris del centre adjunt Oikia. Tot plegat fa que en el mateix espai estiguin convivint un centenar de persones. Aquesta no és la primera vegada que el Síndic renya la DGAIA, i és que ja hi ha hagut informes previs denunciant la sobre-ocupació. A més, el defensor de les persones també ressalta que els menors allarguen la seva estada a la Misericòrdia més enllà dels sis mesos que la llei marca, i assegura que hi ha professionals al centre que no tenen la titulació, una situació que també denuncia el sindicat CGT. Des de la DGAIA asseguren que "no es poden preveure" les situacions d'urgència i que han reforçat la plantilla.

Una de les causes principals d'aquesta sobre-ocupació té a veure amb l'estada més llarga del que la llei permet d'alguns menors. Mentre que la legislació marca que en un màxim de sis mesos s'ha d'haver trobat un recurs per aquests nens i joves, n'hi ha prop d'una vintena que superen el mig any d'estada. Una situació que també ha denunciat el sector social del sindicat CGT. En Rubén Mora n'és membre i assegura que es tracta d'un “problema crònic” i demana a l'administració que hi posi solucions.

Un remei a aquesta situació seria l'obertura de nous centres per poder tractar de manera més individualitzada els infants i joves. “Hi ha una vulneració flagrant dels seus drets, perquè no es pot donar el servei que es mereixen”, assegura Mora.

Un exemple d'aquest excés d'usuaris es troba en les dinàmiques quotidianes que fan els joves. “A vegades et trobes que has de preparar alguna activitat amb recursos per a nou persones i en tens divuit”, assenyala l'educador.

Situacions que  “no es poden preveure”

Des de la DGAIA asseguren que es tracta de situacions que “no es poden preveure” ja que tenen caràcter d'urgència. A més, asseguren que han reforçat les plantilles especialment a l'estiu ja que els nens no van a l'escola i es necessiten més professionals. En un comunicat conclouen assegurant que la intenció de la DGAIA és que cada nen disposi d'una família d'acollida, si bé reconeixen que “no sempre és possible”.

Monitors que fan d'educadors

Un altre aspecte que destaca l'informe i que critica el sindicat és la contractació de personal que no té la titulació adequada. Segons Mora, la DGAIA “s'estalvia diners” amb monitors de lleure que fan les funcions d'educadors socials. “Aquest és un problema greu, perquè no tenen la formació pertinent”, denuncia.

Tot plegat fa que les ràtios establertes pel què fa a educadors per usuaris no es compleixin. Per això, el Síndic exigeix que “es revisin” i que s'estudiïn les necessitats del servei per tal d'adequar els horaris, la distribució i la cobertura dels professionals que treballen al centre.

A banda, la institució també demana que es compleixi amb la llei que obliga crear un Consell de Centre, ja que al Misericòrdia supera les 30 places i que és responsabilitat de la direcció. Pel què fa a les instal·lacions, el defensor de les persones exigeix que “es revisin les mancances de manteniment i equipament” de la Misericòrdia i que s'hi construeixi una cuina.

Implicació de l'Ajuntament de Girona

Des de la CGT alerten que el problema al final “l'acaben pagant” els usuaris del centre i demanen que l'Ajuntament de Girona posi solucions al problema. “Reclamem que es compleixi aquella moció aprovada el 2017 on es comprometia a buscar locals per evitar que la Misericòrdia fos un macrocentre”, ha reblat Mora.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article