El Govern insta Endesa a retirar l'amenaça del tall de llum i manté els convenis com a única solució pels impagaments

La Generalitat, les diputacions i els municipis treballaran per una resposta “conjunta i coordinada” a la pobresa energètica


La primera de les tres reunions previstes per aquesta setmana per abordar l'amenaça d'Endesa de tallar la llum a les famílies vulnerables amb deutes a la subministradora elèctrica ha acabat amb l'acord entre el Govern, les diputacions i els municipis, així com les entitats del tercer sector.

Les institucions i les entitats que treballen amb pobresa energètica busquen una resposta “conjunta i coordinada” que forci les elèctriques a signar convenis per solucionar els impagaments.

En una roda de premsa després de la reunió, el conseller Chakir El Homrani ha explicat que el primer pas serà enviar una carta a Endesa i als ajuntaments per recordar que el “terreny de joc” és la Llei 24/2015, que impedeix els talls de llum a les famílies vulnerables, i que, per tant, si compleixen l'amenaça l'1 d'octubre, la companyia s'enfronta a expedients i possibles sancions.

Chakir El Homrani ha obert doncs la porta a les subministradores elèctriques de signar un conveni conjunt amb l'administració que reguli el pagament del deute de les famílies vulnerables, tal com proposa la llei 24/2015, una solució prevista en aquest marc legal del 2015 però que cap companyia elèctrica ha utilitzat els darrers quatre anys. La proposta que ha enviat Endesa als ajuntaments per carta, és que l'administració assumeixi el 50% del deute acumulat i l'empresa el 50% restant. D'aquesta manera, es condonaria el deute acumulat que és de 21 MEUR.

La trobada d'aquest dilluns ha reunit l'executiu català, les diputacions, les entitats municipalistes i les entitats del tercer sector i han acordat una resposta conjunta a l'amenaça d'Endesa. El conseller El Homrani ha estat contundent amb el fet que Endesa ha de retirar aquesta amenaça perquè seria actuar contra la llei i per tant, s'arriscaria a l'obertura d'expedients i possibles sancions.

Per a El Homrani, les amenaces són “inadmissibles” i, per això, la voluntat de les administracions és poder tirar endavant els convenis amb les empreses subministradores de llum. Tant El Homrani com el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer han insistit que la reunió d'aquest dilluns ha servit per acordar aquesta unitat a l'hora de donar resposta a Endesa i que en cap cas s'ha parlat dels termes que hauria de tenir l'eventual conveni.

Ferrer ha insistit que no hi ha percentatges ni xifres perquè no es treballa amb “apriorismes” tot i que ha insistit que independentment del que diu la llei, “hi ha uns recursos que no es paguen i s'ha de trobar la solució i l'equilibri”. Per això, creu que cal buscar mecanismes per “estovar” posicions i “clarificar les regles del joc”.

Per això, la Generalitat farà el seu plantejament, després que Endesa hagi enviat el de la companyia, i buscar acostar posicions que s'aniran debaten en una taula de treball les properes setmanes. Aquest dimecres, la diputació de Barcelona reunirà els alcaldes, i dijous ho farà l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

Bona acollida per part de les entitats

Les entitats del tercer sector han rebut amb optimisme la posició unitària de la reunió. El portaveu del l'àmbit de l'energia de la Taula del Tercer Sector, Martí Batllori, ha recalcat que “no es pot amenaçar” amb els drets a les persones i ha insistit que el de l'energia està “reconegut” i s'ha de “respectar”.

Per això, ha celebrat la resposta conjunta i ha demanat a la Generalitat que lideri la resposta a Endesa perquè posi “per davant el dret de les persones”. Pel que fa a les concrecions del possible conveni, Batllori ha deixat en mans de les administracions, tot i insistir que en cap cas es pot posar en dubte el respecte als drets de les persones.

Pel que fa a l'Aliança de la Pobresa Energètica (APE), la portaveu Maria Campuzano ha manifestat, abans d'entrar a la trobada, que les reclamacions d'Endesa a l'administració li semblaven “il·legítimes” perquè considera que el deute acumulat per les famílies vulnerables són culpa de les mateixes empreses d'electricitat que no han volgut subscriure els convenis proposats per la llei i que són responsables, també, que menys del 30% de les famílies vulnerables es puguin acollir al bo social de la companyia.

Per això, exigeix que el deute, de 21 milions d’euros, sigui assumit per la mateixa companyia, atenent que els beneficis del 2017, ha dit Campuzano, van ser de 1.511 milions d’euros. Campuzano també demana contundència amb les possibles sancions a Endesa si talla la llum a les famílies vulnerables si compleix així l'amenaça. Des de l'APE s'ha trobat a faltar “concreció” a la trobada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article