Entitats de l'àmbit de la discapacitat intel·lectual reclamen que Catalunya “torni a ser capdavantera” en aquest sector

Demanen a Chakir El Homrani més atenció als Centres Especials de Treball i la fi de la congelació del finançament de les entitats


L’associació Iura, formada per 10 entitats gironines en defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, s’ha reunit aquest dimarts amb Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies per demanar el “compromís” de la Generalitat en afers que afecten a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Durant la reunió, han exposat “les preocupacions” del sector, tot reclamant-li que Catalunya “torni a ser capdavantera en vetllar pel sector de la discapacitat”, perquè segons han manifestat les entitats en un comunicat, Catalunya havia estat un lloc de referència en la lluita pels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i “ara ja no ho és”.

Segons apunta Iura, una de les qüestions tractades durant la reunió són les diverses problemàtiques que afecten els Centres Especials de Treball (CET), que sofreixen un fort infrafinançament per poder seguir duent a terme la tasca que fan. Segons exposen en el comunicat, El Homrani els ha assenyalat que “són totalment necessaris i compatibles amb la inserció a l’empresa laboral ordinària”. Per la seva banda, la delegació de Iura ha defensat que no es canviï el concepte de discapacitat intel·lectual “que sempre ha sigut del 33%”, al·legant que darrerament la Generalitat havia modificat aquest percentatge, un fet que “té efectes molt negatius en el model dels CET”.

Així mateix, han exposat al conseller els seus dubtes en referència a la llei de concertació de serveis que hauria de vetllar per evitar que empreses privades puguin fer negoci amb el sector de la discapacitat. Segons Iura, el conseller els ha comunicat que s’està treballant en aquesta llei per “millorar la contractació social i de serveis” amb la intenció de “tenir-la llesta per a la seva tramitació al Govern i al Parlament per aquesta tardor”.

D’altra banda, durant la reunió han denunciat al conseller la congelació del finançament de les entitats en els últims deu anys. Per aquesta raó, sol·liciten “un pla urgent que contempli una actualització i increment del pressupost”.

Per últim, també han demandat que es desbloquegi la llista d’espera de les places per als serveis d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual, i que “es pugui optar amb més agilitat a llocs en serveis diürns i d’acolliment residencial”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article