BCN Checkpoint assegura que ha aconseguit reduir un 60% la incidència del VIH en l'última dècada

L'entitat utilitza una estratègia de prevenció combinada amb l'objectiu principal de promoure la prova del VIH


El centre BCN Checkpoint afirma que ha aconseguit reduir un 60% la incidència del VIH gràcies a un programa basat en la realització de la prova del VIH de forma regular i la millora en la detecció d’infeccions recents en pacients seropositius.

Un element que permet que les persones diagnosticades comencin el tractament de forma immediata, tal com han afirmat els responsables del centre en una roda de premsa al Hard Rock Cafe de Barcelona aquest dijous. El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha “exigit” una vegada més que s'aprovi la profilaxi preexposició a Espanya, una prova clau per evitar nous casos d'infecció “des de fa anys encallada en el Ministeri de Salut”.

Més de 200.00 persones participen en la Cohort BCN Checkpoint, un macroestudi que es fa des del 2008 que permet a l'organització, gestionada per Projecte NOMS-Hispanosida, mesurar l'impacte de les eines que incorporen en la seva estratègia de prevenció.

En aquest sentit, segons Pujol el model del centre ha demostrat ser “molt efectiu”, ja que “després de molts anys, s'ha començat a detectar una tendència a la baixa de nous casos de VIH” en homes gai, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals.

L'àmbit d'actuació de prevenció combinada del centre es basa en promocionar la prova del VIH i augmentar-ne la freqüència, “no només quan hi hagi una sospita, sinó amb l'objectiu de convertir-la en un hàbit”, ha apuntat Pujol. Aquest procés s'ha fet en tres triennis, augmentant de forma progressiva les eines preventives.

Entre el 2009 i el 2011, amb l'inici de la prova del VIH, la incidència de la sida en les persones que es van sotmetre a la prova es va situar en el 4,1%. En canvi, en el següent període, del 2012 al 2014, quan s'aconsegueix derivar ràpidament les persones diagnosticades, la incidència baixa fins al 2,8%. Una tendència que es manté en l'últim període, del 2015 al 2017, quan se situa en l'1,6%.

Així doncs, la incidència en l'última dècada s'ha reduït un 60% segons les xifres que aporta l'entitat, un descens que “ha coincidit amb les nostres campanyes per fer-se la prova de forma més regular”, explica Michael Meulbroek, president del Projecte dels NOMS-Hispanosida. Habitualment la prova es fa anualment, però “en alguns casos concrets es fa cada tres mesos”. A aquest fet se li ha de sumar la millora del test ràpid, que ha permès diagnosticar infeccions molt recents, de fins a set dies abans.

La profilaxi preexposició

Així mateix, el centre també ha presentat els resultats de l'estudi BCN PrEP·Point, a través dels quals s'ha demostrat l'alta eficàcia de la profilaxi preexposició (PrEP) per reduir nous casos de VIH. En aquest sentit, el doctor Àngel Rivero, metge del BCN PrEP·Point, ha assegurat que amb dos anys d'experiència amb aquest fàrmac s'ha aconseguit “reduir en un 76,5% les infeccions en el col·lectiu gai amb un sol comprimit diari”, després de donar cobertura a més de 800 persones. Per això ha remarcat la “indiscutible efectivitat de la PrEP per frenar l'epidèmia de la sida”.

D'altra banda, cal tenir en compte que aquest fàrmac continua sense estar aprovat a Espanya. "Serà un dels últims països de l'Europa Occidental en regularitzar-lo", ha apuntat Pujol, que s'ha mostrat disconforme amb aquesta situació i ha demanat que es deixi de "culpabilitzar les persones per un fet que és una clara responsabilitat política".

‘Freddie For a Week’

La roda de premsa del BCN Checkpoint s'ha celebrat al Hard Rock Café de Barcelona en el marc de la 'Freddie For a Week', una acte en el qual tots els Hard Rock Café del món commemoren l’aniversari del naixement del cantant de Queen Freddie Mercury, mort a causa de la malaltia del VIH.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article