18 joves migrants sols fan seu l'Arts Santa Mònica per parlar de les seves arrels

L'exposició ‘Reconstrucció’ repassa el passat d'aquestes persones a través de mapes, fotografies o projeccions


Les veus de 18 joves migrants arriben a l'Arts Santa Mònica aquesta primera quinzena de setembre per reflexionar sobre la identitat i reconstruir les seves històries personals. La mostra ‘Reconstrucció exhibeix diversos materials, des de fotografies fins a projeccions o mapes, fets per menors estrangers que han arribat sols a Barcelona.

L'exposició neix d'un taller de cinc sessions que van fer al juliol i que els va servir per generar diàleg i rememorar vivències de la mà d'eines com el Google Imatges o el Google Maps i Street View. “La mostra està a peu de carrer i a prop de la realitat, i més real que el que hem exposat no hi ha res”, diu Elizabeth Bertolín, una de les comissàries de l'exposició.

Reconstrucció, que es podrà veure fins al 15 de setembre a l'espai Residència de l'Arts Santa Mònica, aspira a generar diàleg amb el públic donant la paraula als joves migrants a través de les seves creacions. Entre aquestes, hi ha diversos mapes amb la ruta que va haver de fer cadascun d'ells per arribar a Barcelona, a més de diverses fotografies en marcs escollides pels menors a internet i que evoquen els seus records d'infantesa.

En Ferdinand, un dels artistes de l'exposició, expressa que ha après molt explicant els seus records durant el taller amb les eines digitals i diu que repetiria l'experiència. “Tots tenim una història, jo també“, remarca el menor, que va arribar a Barcelona des del Camerun fa poc més d'un any i està aprenent el català i el castellà.

Reconstrucció també guarda un espai per a la reivindicació, ja que denuncia que molts dels participants del taller no van poder trobar el seu lloc d'origen al Google Maps perquè aquest no el tenia registrat. Territoris invisibles que a la mostra prenen forma amb una projecció de fons negre que permet llegir en lletres blanques com descriuen els joves el lloc on van néixer.

En la mostra, també han deixat constància de la visió que tenen de la societat que els ha acollit i destaquen que, malgrat la “sort” d'haver vingut, han viscut situacions de racisme. Un dels menors ha explicat a la presentació de la mostra que hi ha persones que no volen asseure's amb ell al transport públic, i un altre ha lamentat haver rebut insults mentre jugava un partit de futbol pel fet de ser negre.

“Nosaltres mateixos podem tenir una ideologia, però després d'escoltar-los a ells jo no puc llegir notícies de menors migrants com ho feia abans”, diu el comissari Carles Costa, tot expressant que aquest és precisament l'objectiu de la mostra: contribuir a canviar la percepció de cert públic envers aquests joves.

Reconstrucció, organitzada per l'Arts Santa Mònica i l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya amb la col·laboració de SPE Kirikú, beu conceptualment de l'exposició col·lectiva Un món paral·lel, comissariada per Joan Fontcuberta, que exhibeix el treball de dotze artistes que utilitzen Google Street View com a espai d'investigació i experimentació per explorar qüestions com el territori, la tecnologia i la representació virtual de la realitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article