CGT denuncia que la DGAIA “vulnera reiteradament” els drets dels infants i en fa “negoci”

El sindicat critica que l'ens públic, responsable de garantir la protecció de la infància, “no aturi l'onada privatitzadora” per gestionar els centres de menors


CGT denuncia que la DGAIA “vulnera reiteradament” els drets dels infants i en fa “negoci”. El sindicat alerta que l’ens públic, que és el màxim responsable de garantir la protecció a la infància en risc, “no atura l’onada privatitzadora als centres de menors cap a empreses, falses fundacions o cooperatives del tercer sector”. “La infància protegida és un negoci a Catalunya”, critica en un comunicat, en què detalla el cas concret del centre d’acolliment de Girona.

Recorden que en el cas de Girona, del qual el Síndic ha fet més de quatre resolucions en els darrers quatre anys sobre vulneració de drets, “la resposta de la DGAIA ha estat el silenci, quan és obligatori respondre al Síndic”. “Això corrobora que existeix maltractament institucional cap als infants i una sobreocupació”, alerta la CGT. A més, recorden que el centre ha passat de tenir 20 places el 2017 a haver de gestionar 100 places de gestió pública i privada.

“Evidentment les places concertades, dins d’un edifici de titularitat pública que ha costat fins a l’autèntica barbaritat de nou milions d’euros de diner públic i que vulnera la llei pel gran nombre de places que té, han estat adjudicades a la Fundació Privada Resilis, empresa fundada i dirigida per l’antic director general de la DGAIA, Ricard Calvo, ex-regidor d’ERC a l’Ajuntament de Girona”, denuncia el sindicat, que recorda que les places es paguen a 4.500 euros al mes i per a infant, “sense cap tipus de fiscalització ni auditoria pública”.

“El dia a dia dels infants acollits al centre de Girona, tal i com ha tornat a denunciar el Síndic en la darrera resolució de juliol, és aterradora”, segueix el comunicat de la CGT. “Potser ja li va bé a l’alcaldessa de Girona que els infants estiguin lluny del centre de la ciutat, amuntegats, tot i que el ple de l’Ajuntament al maig de 2017 es va comprometre a buscar espais amb la DGAIA per fer centres petits dins del casc urbà”, assenyala el sindicat, que també alerta d’una “manca de qualitat professional”, perquè la DGAIA “contracta monitores de lleure o auxiliars educadores que no estan qualificades” per desenvolupar la tasca en aquesta mena de centres.

Un “‘xiringuito’” per a empreses amigues

Així mateix, CGT critica els anuncis de la conselleria en la passada legislatura, que preveien reduir el nombre de places dels centres a imitació del model nòrdic, amb no més de deu o 12 places per centre, que estaria integrat en el teixit social de barris i ciutats. “Això la Llei d’Infància ja ho contemplava i feia més de set anys que la incomplien”, assenyala el sindicat. També alerta CGT que tot plegat va anar a acompanyat de comissions i mocions aprovades al Parlament per dignificar també la feina dels professionals, però res no s’ha concretat.

“La DGAIA diu que no hi ha diners per als infants protegits, però sí per crear la nova Secretaria d’Infància i, alhora, seguir privatitzant i donant un negoci suculent a falses fundacions, que gestionen els centres i no paren de tenir beneficis econòmics amb diner públic, vulnerant els drets de les treballadores i de la infància”, denuncia el sindicat. 

“Fan més gros el xiringuito per als amics del partit, mentre no fan cas de lleis nacionals, estatals i convenis internacionals de protecció a la infància, i tampoc de les recomanacions del Síndic”, alerta CGT, que denuncia que Catalunya segueix destinant menys de la meitat dels recursos públics del que destinen els països de la UE i estant per sota de la mitjana espanyola.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article