Almenys 351 persones han mort el 2018 a Barcelona a causa de l'exposició “crònica” a l'aire contaminat

La ciutat va superar durant tot l'any els nivells de partícules recomanats per l'OMS


Almenys 351 persones han mort durant el 2018 a Barcelona a causa de la contaminació de l'aire, segons el darrer informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Concretament, les morts s'associen a l'exposició crònica d'un aire contaminat i amb excés de partícules PM2,5.

De fet, la ciutat supera des de fa més de dues dècades els nivells de referència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). “Barcelona va superar de forma continuada durant tot el 2018 els nivells de contaminació marcats per l'OMS”, ha explicat la regidora de Salut, Gemma Tarafa, durant la presentació de l'informe.

Segons Tarafa, la mortalitat es dona per una exposició crònica proveïda principalment per la contaminació del trànsit. “El problema de contaminació no és d'episodis puntuals, a Barcelona no hem tingut cap episodi el 2018, és un problema d'estructura i per tant calen solucions estructurals”, ha afirmat Tarafa.

En aquest sentit, ha explicat, l'Ajuntament està ultimant l'ordenança per poder activar a partir de l'1 de gener la Zona de Baixes Emissions de Barcelona, que prohibirà l'entrada als cotxes més contaminants a la ciutat. La iniciativa, ha dit la regidora, serà “un primer pas important” que reduirà el nivell de contaminació i la “mortalitat” a la ciutat però també canviarà “pautes de mobilitat” a la ciutat.

D’aquesta manera, ha recordat que s'han de tenir preparades mesures com ara el reforç del carril bici i la xarxa de transport públic o les Superilles. Així, de moment l'Ajuntament treballa en l'ordenança que regirà la Zona de Baixes Emissions i no inclourà el peatge urbà, que tanmateix es continuarà estudiant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article