El Clínic demana donacions per formar oftalmòlegs que treballen al tercer món

L'hospital barceloní es converteix en el primer centre universitari públic a Europa en la creació d'un centre docent integrat en una zona quirúrgica


L’Hospital Clínic de Barcelona ha impulsat la creació del Clínic Eye Training Center (CETC), una àrea puntera de formació en cirurgia que s’integrarà a la nova àrea quirúrgica d’Oftalmologia, al recinte de la Maternitat, al barri de Les Corts.

Gràcies a la creació d’aquest espai es podrà oferir docència a professionals de països del tercer món a través del programa de cooperació ‘Learn for Sight’, que permetrà l’accés a l’oferta formativa i als recursos del Clínic a especialistes d’aquests països. Per recolzar la iniciativa, l’Hospital Clínic ha iniciat una campanya de donacions per completar el projecte, d'uns 570.000 euros, que compta amb el suport del campió de MotoGP, Marc Márquez, com a ambaixador del programa ‘Learn for Sight’, i els actors Josep Maria Pou i Queco Novell, que han estat pacients de l'Institut Clínic d'Oftalmologia (ICOF) i han participat en un vídeo promocional.

La nova àrea quirúrgica de l’Institut Clínic d’Oftalmologia de l’hospital, que s’inaugurarà previsiblement el juny del 2020, tindrà quatre quiròfans nous, ocuparà una superfície de 1.000 metres quadrats i té un pressupost de quatre milions d’euros finançats pel propi Clínic. Permetrà implantar les tècniques més innovadores en cirurgia oftalmològica com la intervenció de cataracta amb làser de femtosegon i implants intraoculars amb nous materials; òptiques i dissenys; cirurgia microincisional de vitrectomia; trasplantaments de còrnia amb tècniques selectives, cirurgia de glaucoma amb microimplants o cirurgia 3D.

El CETC comptarà amb diversos espais distribuïts en 160 metres quadrats. Hi haurà una aula de formació i un laboratori de simulació, o Dry Lab, que permetrà donar a conèixer les diferents plataformes quirúrgiques i diagnòstiques i que els alumnes adquireixin competències bàsiques i específiques. També hi haurà un espai Wet Lab, de cirurgia experimental, per proporcionar formació sobre cirurgia de cataracta, retina, còrnia, glaucoma i cirurgia oculoplàstica, on es faran pràctiques amb ulls de porc.

El fet que l’àrea de formació i el bloc quirúrgic estiguin junts permetrà als alumnes, a més de fer pràctiques, veure en directe alguna de les 40 operacions oftalmològiques diàries que s’hi realitzen, unes 4.700 el 2018. També hi haurà intercomunicació amb consultes externes, on es realitzen més de 200 visites cada dia, unes 50.000 tot el 2018.

Aquest és el primer projecte d’entrenament pràctic en oftalmologia en un centre públic a Europa integrat en una àrea quirúrgica amb una zona específica per a docència. L’objectiu és que alumnes de grau de Medicina i Bioenginyeria, metges MIR i oftalmòlegs rebin la millor formació en aquesta especialitat. En aquest espai s’hi formaran prop de 500 persones cada any. L'espai també s'obrirà a empreses farmacèutiques per fer les seves investigacions.

Gràcies a la creació d’aquest espai també s’oferirà docència a professionals de països del tercer món a través del programa de cooperació ‘Learn for Sight’, primer a Haití, i després al Txad, el Senegal o altres països. A través del programa es facilitarà l’accés a l’oferta formativa i als recursos del Clínic a aquests especialistes perquè, una vegada formats, puguin posar en pràctica els coneixements i aprenentatges adquirits en els seus països d’origen. “L’objectiu és contribuir al desenvolupament i sostenibilitat d'aquests països facilitant la formació de professionals de la salut ocular autòctons. D’aquesta manera, les persones amb dèficit visual i sense recursos econòmics podran tenir accés a una assistència oftalmològica de qualitat”, ha explicat Alfredo Adán, director de l’Institut Clínic d’Oftalmologia (ICOF). Adán ha recordat que el 75% dels 36 milions de casos de ceguera que hi ha al món es poden prevenir o curar com les cataractes, el glaucoma, els problemes a la retina o els derivats de la diabetis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article