El suïcidi és la primera causa de mort prematura entre els joves a Catalunya

La Federació Salut Mental Catalunya engega una campanya de prevenció de la mort per suïcidi coincidint amb el Dia Mundial


La principal causa de mort prematura entre la joventut catalana és el suïcidi. Entre la franja dels 16 i els 35 anys, a Catalunya, la mort esdevé majoritàriament de forma voluntària. A més a més, aquesta és la causa de mort que més ha augmentat en els darrers anys segons la Federació Salut Mental Catalunya.

Per sensibilitzar sobre aquesta realitat que sovint es silencia, i amb motiu de la celebració aquest dimarts 10 de setembre del Dia Mundial per a la Prevenció de la Mort per Suïcidi, la Federació Salut Mental Catalunya, junt amb les entitats Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS), Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent (APSAS) i Mans Amigues – Dol per Suïcidi (DSMA), han posat en marxa la campanya ‘Parlar i escoltar, salva vides’.

Aquesta campanya té l’objectiu de millorar la informació i prevenció de la mort per suïcidi, a banda d’oferir un recull de recursos i entitats que treballen per donar suport i sensibilitzar sobre aquesta problemàtica de salut mental al territori, massa vegades silenciada.

Segons apunten els promotors de la campanya, la mort per suïcidi és un fenomen multicausal, en el qual hi ha una desesperança i patiment com a factor comú, però múltiples motius. Algunes dades oficials apunten que el 90% de les persones que se suïciden presenten una afectació de la salut mental prèvia, però també hi ha molts professionals que pensen que el suïcidi no és sempre conseqüència d’un trastorn mental, especialment en l’adolescència.

“Com a societat, ens trobem davant un problema social, no individual, d’una magnitud que urgeix a actuar no només des d’un vessant sanitari, sinó també social i legal, i treballar, amb urgència, per la prevenció i l’atenció a les persones supervivents”, adverteixen des de la Federació Salut Mental.

Un problema de salut global al món

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 800.000 les morts per suïcidi que es produeixen cada any al món. O el que és el mateix: una mort cada 4 segons. Una mortalitat superior a la causada per les guerres i els homicidis i que és la segona causa de mort en persones de 16 a 25 anys. Les morts per suïcidi d’homes tripliquen a les de les dones i el 75% dels casos es produeixen en països amb ingressos mitjans o baixos.

Una altra dada que alerta sobre la necessitat de treballar en la prevenció, és que per cada mort per suïcidi hi ha 20 persones més que ho intenten. Per tot això l’OMS considera la mort per suïcidi com un problema de salut global.

A nivell estatal, segons les dades del Instituto Nacional de Estadística, les morts per suïcidi es van incrementar un 3,1% al 2017, amb 3.679 casos: 2.718 homes i 961 dones; una mitjana de 10 morts per suïcidi diàries.

Catalunya: crisi econòmica i població jove

A Catalunya, les dades parlen per sí soles de la magnitud d’aquesta realitat social: al 2017 es van registrar un total de 495 morts per suïcidi: 366 homes i  129 dones, segons dades de l’Anàlisi de la Mortalitat a Catalunya (Departament de Salut, 2017). El suïcidi és la mort prematura que més ha incrementat als darrers anys, segons l’estudi ‘Evolució de la mortalitat per suïcidi a Catalunya en el període 2000-2013: quin impacte ha tingut la crisi econòmica?’ de la Central de Resultat (Departament Salut). La taxa de morts per suïcidi a Catalunya és de 7,2 casos per 100.000 habitants, més baixa en relació amb altres països europeus.

El suïcidi és la primera causa de mort en la població catalana de 16 a 35 anys, com es recull a la guia ‘Encarem el suïcidi juvenil’, un material de prevenció del suïcidi i acompanyament del dol publicat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya al 2018. Segons la mateixa guia, el 42% de les persones joves trans han tingut intents de suïcidi.

La importància de la prevenció

Segons els impulsors de la campanya, les xifres alerten “de la urgència de treballar per la prevenció”. “Hi ha la necessitat d’informar i sensibilitzar per millorar la prevenció, com s’ha fet en el cas dels accidents de trànsit, el consum de drogues i alcohol, o el VIH/Sida”, assenyalen. Segons l’Anàlisi de la Mortalitat a Catalunya (Departament de Salut, 2017) la taxa de mortalitat dels accidents de trànsit ha passat de 12,60 (morts per cada 10.000 habitants) al 1999 a 3,24 al 2017. En el cas de les morts per suïcidi, la taxa només s’ha reduït de 6,97 a 5,81.

“Una informació rigorosa als mitjans de comunicació, amb testimonis de recuperació i sense sensacionalisme, pot ajudar molt en aquest sentit. Altres estratègies de prevenció passen per garantir el coneixement i l’accés de la ciutadania als recursos existents (de salut mental, sociosanitaris, associacions..), i les polítiques públiques i plans d’acció de totes les administracions”, detallen com a mesures que poden ajudar en la prevenció dels suïcidis.

Així mateix, els promotors de la campanya asseguren que trencar el silenci també és cabdal per evitar els suïcidis. “No tenir por a explicar el que ens passa ajuda a trencar amb l’estigma sobre els problemes emocionals i de salut mental i l’aïllament social, ajuda a oferir una escolta activa sense emetre judicis o treure importància al patiment de l’altre és la millor manera de prevenir la mort per suïcidi”, al·leguen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article