El Govern declara el 26 de novembre com el Dia de l'Arribada del Poble Gitano a Catalunya

L'executiu assegura que és "un altre pas històric" en el reconeixement i equiparació de drets del col·lectiu


El Govern ha aprovat declarar el 26 de novembre el Dia de l'Arribada del Poble Gitano a Catalunya. Amb l'aprovació en reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts, el Govern creu que es fa “un altre pas històric” en el reconeixement i l'equiparació de drets del col·lectiu, així com a les aportacions a la cultura i la història del país.

També recorden que aquesta mesura estava recollida al IV Pla integral del poble gitano (2017-202), com a promoció de la cultura gitana com a part de la catalana, així com a la difusió dels seus valors i la seva contribució a la història. “Aquesta declaració suposa conèixer i reconèixer la diversitat de la nostra societat, construint, al mateix temps, un marc de convivència intercultural entre gitanos i no gitanos cada vegada més igualitària”, reivindiquen.

S'ha escollit aquesta data perquè el primer document que testimonia l'arribada dels gitanos a Catalunya és del 26 de novembre de 1415. Alfons V, duc de Girona en aquell moment, va signar a Perpinyà un salconduit en català a Tomàs de Saba, fill d'Anthony de Saba de l'Índia, que feia pelegrinatge cap a Santiago de Compostel·la. Encara que se'n té poca informació, aquest document representa una de les primeres proves de la presència de persones gitanes de l'Europa occidental.

El Govern també recorda que el Pla integral del poble gitano, que inclou aquesta mesura, té com a objectiu combatre la situació de desigualtat que pateix la població gitana a Catalunya, i amb un recull de 120 mesures i 200 accions es busca “seguir millorant” les seves condicions de vida i equiparar drets.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article