El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya exigeix al Govern reforçar la prevenció del suïcidi juvenil

L’educació emocional i la necessitat d’enfocar el fenomen com una problemàtica social, factors clau


En el marc del Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha fet públic un seguit d’exigències a l’administració pública catalana per tal de reforçar la prevenció del suïcidi juvenil, primera causa de mort no natural entre el jovent a Catalunya.

Entre els factors clau, englobats en la publicació Encarem el suïcidi juvenil, l’organització ha apuntat a la necessitat de potenciar l’educació emocional entre els joves i superar la visió del suïcidi com una acció individual, per enfocar-lo des de la perspectiva de problemàtica social.

Segons el CNJC, les polítiques de prevenció del suïcidi són avui en dia a Catalunya mesures puntuals, mancades d’una visió global de la problemàtica i sense plantejar un pla d’actuació dirigit al jovent. Per aquesta raó, està duent a terme una campanya d’incidència política que pretén una millor prevenció del fenomen a partir de deu demandes en el camp de l’educació, la salut i la comunicació.

Proporcionar formacions al professorat, incorporar l’educació emocional en el currículum educatiu o dur a terme campanyes públiques de sensibilització i prevenció del suïcidi en són alguns exemples, tot i que el principal factor protector ha de potenciar que els joves gaudeixin d’una bona salut mental.

D’altra banda, l’organització ressalta com a element bàsic comprendre els diferents factors de risc que poden conduir algú a treure’s la vida: trastorns de la salut mental, drogodependències, situacions d’abús o assetjament escolar, ciberbullying o mobbing, entre d’altres.

Moció aprovada al Parlament

El passat mes de juliol, com a conseqüència d’una sessió monogràfica sobre el suïcidi juvenil a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya, impulsada pel CNJC, el Parlament va aprovar per unanimitat una moció que insta al govern de la Generalitat a emprendre una sèrie de mesures en aquesta línia.

Les més destacades són l’avaluació del Programa Codi Risc Suïcidi per tal de determinar la possibilitat d’elaborar un pla específic de prevenció de la conducta suïcida i reduir-ne les diferències territorials, l’increment de recursos sobre suïcidi juvenil a l’Atenció Primària o l’aplicació de formacions específiques a diferents professionals, així com l’impuls de l’educació emocional a les escoles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article