L'Hospital de Bellvitge estrena 24 sales d'operacions per fer cirurgies d'alta complexitat

Torra i Vergés xifren en 80 milions d'euros la inversió del Govern en aquest nou bloc quirúrgic


L'Hospital Universitari de Bellvitge posa en marxa a partir de dilluns 24 sales d'operacions equipades amb tecnologia d'última generació per fer cirurgies d'alta complexitat. D'aquesta manera esdevé l'únic de l'estat espanyol amb tres quiròfans híbrids, que incorporen escàners a la mateixa sala d'operacions, i dos quiròfans robotitzats.

Amb el nou bloc quirúrgic es passarà de les 16.617 intervencions del 2016 o les 20.574 de l'any passat a les 21.494 del 2020. L'edifici tecnoquirúrgic ha costat 82 milions en obres i 50 milions en equipament, dels quals 20 s'han invertit en l'equipament d'aquest bloc quirúrgic. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat els nous equipaments i ha destacat que l'increment de la despesa en Salut es situa “en uns paràmetres pràcticament del 2010” el que contribueix a “revertir aquell període de retallades“ que vol “deixar enrere el més aviat possible”.

La Consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que la nova tecnologia que entrarà en funcionament dilluns “no fa res més que refermar l'esforç per posar en valor aquest sistema públic de salut” i ha indicat que repercutirà “en una millora de cara als pacients”. Ha destacat que en la construcció dels nous quiròfans també hi han participat els professionals.

El primer amb tres sales híbrides

Amb aquests nous equipaments l'Hospital Universitari de Bellvitge serà el primer hospital de l'estat espanyol amb tres sales per operar híbrides, dos de les quals inclouen un escàner de tomografia computada, i l'altre un escàner d'angiotomografia computada. Aquests dispositius eviten haver de traslladar els pacients per fer determinats controls abans, durant i després de l'operació.

Dos altres quiròfans seran sistemes robotitzats (Da Vinci), on el cirurgià treballa des d'una consola que dirigeix uns braços robòtics, el que li permet tenir una millor visió del camp quirúrgic i realitzar moviments més precisos. L'Hospital Universitari de Bellvitge va ser el 2009 un dels centres pioners en l'ús d'aquesta tecnologia.

Tots els sistemes principals de les sales d’operacions pengen del sostre des d’una sèrie de torretes electròniques que minimitzen el risc de contaminació i fan més còmoda l’activitat professional. Els quiròfans estan intercomunicats amb la sala de formació i amb la sala d'actes de l'Hospital i permeten realitzar retransmissions d'àudio i vídeo a l'exterior a través de videoconferències o streaming.

Substitueix les sales d'operacions de 1972

El nou bloc quirúrgic està situat a la tercera planta de l'edifici tecnoquirúrgic i connectat amb l'edifici principal a través d'un passadís intern. Substitueix les sales d'operacions de 1972, any d'inauguració de l'hospital, i n'acull 31, les unitats per atendre els pacients abans i després de ser operats i els espais de suport.

Els set primers quiròfans de la nova àrea, especialitzats en cirurgia major ambulatòria, ja estan en funcionament des de juny del 2017, i els 24 restants es posaran en marxa de forma progressiva. Les noves sales d’operacions i els seus serveis de suport ocupen 8.000 m2, gairebé el doble dels 4.500 m2 que ocupaven fins ara, amb una superfície mitjana de 50 m2 per quiròfan.

Increment de l'activitat

El nou bloc quirúrgic permet un increment de l'activitat. De 16.617 intervencions de cirurgia major el 2016, abans de la inauguració dels 7 primers quiròfans de CMA, es passarà a 21.494 el 2020 amb la nova àrea a ple rendiment. D'aquesta manera, l'hospital podrà seguir treballant per disminuir les llistes d'espera, en especial de malalties com ara les de la columna vertebral, el càncer de mama o l'obesitat mòrbida.

A més dels 31 quiròfans del nou bloc quirúrgic, l'hospital compta amb 2 més d'oftalmologia, a la planta 0 de l'edifici principal. En total, l'any passat, l'Hospital Universitari de Bellvitge va portar a terme 20.574 intervencions de cirurgia major, 12.535 amb hospitalització i 8.039 ambulatòries, el que representa 87 cirurgies majors cada dia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article