El conseller respon a les crítiques de les entitats i assegura que el reglament de la Renda Garantida s'aprovarà a principis del 2020

La prestació apuja de nou l’import i el llindar d’accés i ja arriba als 1.102 euros per a les famílies de quatre membres

El conseller ha respost aquest divendres a les crítiques de les entitats socials, que acusaven la conselleria d’Afers Socials d’endarrerir l’aprovació del reglament de la Renda Garantida. El Homrani ha assegurat que el reglament que desplega en detall la prestació estarà aprovat a principis del 2020 i es complirà d’aquesta manera amb els terminis administratius de control. 

“Tots tenim voluntat que es desplegui bé. El reglament ha passat per diferents fases obligatòries. Primer vam presentar-lo, després hem rebut les al·legacions, que hem anat responent, i a principis de l’any vinent esperem tenir-lo aprovat”, ha afirmat el conseller.

A més, també ha aprofitat per recordar que aquesta setmana la Renda Garantida compleix dos anys i, tal com estableix la llei, comença ara la tercera fase d’implantació, motiu pel qual s’apujarà de nou l’import i el llindar d’accés. Així, per exemple, enguany la prestació ja arriba als 1.102 euros per a les famílies de quatre membres que compleixin els requisits.

Com que es modifica el llindar d'ingressos per accedir a aquesta prestació, el Govern preveu ampliar el nombre de persones beneficiàries de l'ajut, tenint en compte que fins ara, el 40% de les denegacions es devien a l'incompliment dels ingressos establerts a la llei. Així, s'espera que es puguin superar els 124.000 beneficiaris actuals, que suposen, segons l'executiu, un 16% més que el setembre del 2017.

Les prestacions, doncs, seran de 644 per a les unitats familiars d'un sol membre, 956 euros per a les de dos, 1.029 per a les de tres, 1.102 per a les de quatre i 1.181 per a les de cinc. El canvi d'import s'aplicarà a la nòmina de setembre incloent la pujada dels 15 dies corresponents a aquest mes. A l'octubre, els beneficiaris ja rebran la prestació completa. Els nous imports suposen arribar al 97% de l'Índex de Renda de Suficiència (IRSC). A principis de l'any vinent també es preveu que s'aprovi el reglament de la Renda Garantida.

Aquests són els imports que preveu la llei de la Renda Garantida en complir-se dos anys de la seva entrada en vigor. El Govern preveu que amb el canvi de llindars d'ingressos, hi hagi un augment de beneficiaris que, fins al moment, xifra en més de 124.000, un 16% més que el setembre de fa dos anys i gairebé el doble que l'antiga Renda Mínima d’Inserció (RMI). Són beneficiaris per a 79.735 expedients, la majoria corresponents a persones activables laboralment.

La resta es tracta de pensionistes amb rendes baixes que veuen complementades les prestacions. El perfil de beneficiari és d'una dona, en un 60% dels casos, entre 35 i 65 anys, en un 84% dels casos, de nacionalitat espanyola i pertanyents a unitats familiars d'un sol membre. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destina cada mes, 28,1 milions d’euros a les prestacions i complements de l’ajut, un 56% més que van es va començar a implementar.

5.000 famílies han accedit a un contracte de treball

L'objectiu final de la prestació és la inserció laboral, un repte assolit per un total de 5.098 famílies durant aquests dos anys d'entrada en vigor. Segons les dades del Departament, de mitjana, 350 de les unitats de prestació al mes, el 16% dels expedients, han aconseguit un contracte de treball.

A més, 24.190 persones s'han reincorporat, entre el setembre del 2017 i l'abril del 2019, als circuits de recerca de feina i s'han realitzat més de 95.000 serveis d'orientació i formació a perceptors de la renda garantida. L'1 d'abril de 2020 es finalitzarà aquesta implementació amb l'equiparació definitiva del llindar d'accés i de l'import de la prestació del 100% de l'IRSC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article