Com capgirar el Sistema Català de Serveis Socials? Una única porta d’entrada i més prevenció

La conselleria concreta un full de ruta perquè els serveis socials siguin d’accés universal i més cohesionadors i equitatius


Fa mesos que la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies treballa en un pla per capgirar tot el Sistema Català de Serveis Socials i aquest divendres ha detallat oficialment el full de ruta. Tal com han explicat al ‘Social.cat’ el mateix conseller Chakir el Homrani i la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, es tracta d’oferir un servei públic universal, amb una única porta d’entrada, més equitatiu i cohesionador, que posi al centre la persona i la comunitat i que sigui més preventiu que pal·liatiu.

Amb aquests objectius, la conselleria pretén fer un canvi de 360 graus en la concepció del Sistema Català de Serveis Socials, que vol abordar millor la pobresa, l’envelliment i una societat cada vegada més diversa del que ho està fent fins ara. “Volem que el sistema atengui abans i millor, que posi la persona al centre, que desapoderi per apoderar i que sigui, en definitiva, un espai per repensar també els serveis concrets, els centres i la tasca dels professionals”, ha assegurat el conseller. A més, també preveuen un pla digital que “desburocratitizi” les sol·licituds de prestacions.

Per fer-ho, el Departament planteja un calendari que fins ara no havia concretat. Després de la presentació d’aquest divendres, el Homrani i Benedí han detallat que del 15 de setembre al 15 de novembre celebraran sessions de participació al territori amb professionals, entitats i persones usuàries. Després, durant la resta del novembre, la conselleria espera trametre les conclusions d’aquestes sessions al Consell General de Serveis Socials i al Comitè d’Avaluació de Necessitats de Serveis Socials.

Les conclusions definitives, finalment, es publicaran al web Participa.cat a finals de novembre. Aleshores, esperen portar el pla al Parlament i arribar a un acord de Govern abans del febrer. “A partir de l’aprovació, s’iniciarà la fase de desplegament i podrem començar a pensar en actualitzar la cartera de serveis socials”, ha afirmat el conseller, una actualització que fa anys que reclama el tercer sector, perquè els preus d’aquests serveis estan congelats des de fa deu anys.

Tanmateix, la conselleria no ha concretat ni pressupost ni el més que probable increment de professionals que aquest pla significaria. “Estem treballant una memòria econòmica, però cal acabar-la de concretar”, ha respost el conseller sumàriament. “Sabem que tenim un calendari ajustat, però també que hi ha consens per tirar endavant el pla”, ha conclòs. Al juliol, amb motiu del congrés Inclusió.cat, el conseller ja havia presentat les línies mestres del pla, tal com va recollir el Social.cat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article