L’Hospital Clínic implementa la biòpsia líquida en pacients amb càncer avançat per potenciar els assajos clínics

Aquesta prova és menys invasiva i permet obtenir la mateixa informació que amb la tècnica convencional


L'Hospital Clínic aplicarà la biòpsia líquida per a pacients amb càncer avançat per potenciar els assajos clínics en oncologia. Es tracta d'una prova menys invasiva i permet obtenir la mateixa informació genètica que amb la tècnica convencional. El centre ha arribat a un acord amb l'empresa americana Guardant Health per fer aquestes proves en sang i així identificar teràpies dirigides i més precises.

Aquest test és capaç d'identificar alteracions en múltiples gens, avaluant un panell integral de 74 i amb una elevada sensibilitat. Centres de referència mundial en el tractament de càncer ja fan servir aquesta prova de forma rutinària. El Clínic és el primer d'Europa que ha signat aquest acord.

Aquesta tecnologia identifica un ampli ventall d’alteracions genètiques, coma ara mutacions, copies gèniques, inestabilitat de microsatèl·lits i gens de fusió, en gens rellevants de tumors sòlides, inclosos els càncers hereditaris. També identifica en pocs dies possibles mecanismes de resistència a tractaments específics. Aquest acord garanteix una caracterització genètica integral de tots els pacients amb càncer avançat.

En una primera fase, s’analitzaran mostres de pacients amb càncer de pulmó, colangiocarcinoma, càncer colorectal, càncer de pàncrees, carcinoma papil·lar de tiroides i càncers de glàndules salivals. En una segona fase, s’estendran les indicacions a tots els pacients amb càncer avançat.

A través d’una mostra de sang del pacient, s’obtenen fragments d’ADN circulant en el plasma i aquests s’analitzen en el laboratori mitjançant tècniques de seqüenciació massiva. Aquesta prova és menys invasiva i es minimitzen els riscos de complicacions. A més, el test permetrà identificar pacients amb alteracions genètiques rares que podrien beneficiar-se de fàrmacs molt precisos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article