Amplien les places del centre de justícia juvenil per a joves amb problemes de salut mental i drogues

La meitat dels joves han estat víctimes de violència en l'àmbit familiar i també més del 50% pateix una addicció, majoritàriament al cànnabis


La Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers, a Mollet del Vallès (Vallès Oriental), ha augmentat les places de 12 a 20 per a joves que han comès un delicte i també ha incorporat 14 nous professionals. A Catalunya, hi ha set centres de justícia juvenil i aquest és l'únic per a l'atenció especialitzada d'aquests joves privats de llibertat per ordre judicial i amb problemes de salut mental i d'addicció a les drogues.

La majoria dels joves ingressats a la unitat terapèutica són nois (96%), de nacionalitat espanyola (70%), d'entre 16 i 17 anys (74%), amb un nivell socioeconòmic mitjà (65,5%) i amb estudis de secundària (71%). Molts dels joves interns als centres educatius també són víctimes. La meitat (52%) ha presenciat violència en l'àmbit familiar, el 18% ha patit maltractament físic i el 5%, abusos sexuals. El 53% pateixen una addicció, majoritàriament al cànnabis.

Les vuit noves places corresponen a una nova Unitat de convivència educativa annexa, destinada a facilitar la rehabilitació i reinserció a la comunitat dels joves. Aquesta unitat està dissenyada específicament, segons el Govern, “per crear un ambient agradable i càlid, reduir l’estrès, l’agressivitat i l’agitació dels joves atesos, mitjançant els sentits i l’experimentació d’estímuls visuals, auditius, olfactius i tàctils agradables i relaxants”.

Junt amb l’increment de places, l’equipament incorpora 14 nous professionals a l’equip dels 26 psicòlegs, psiquiatres, treballadors i educadors socials, monitors, infermers, mestres, auxiliars administratius i d’infermeria, cuiners i administratius que ja formaven part de l’equipament.

L’ampliació ha suposat una inversió inicial de mig milió d’euros per adequar l’espai i un cost afegit de 1,7 milions d’euros cada any per al seu finançament. La consellera de Justícia, Ester Capella, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han visitat l'espai aquest matí.

Un col·lectiu “molt vulnerable”

Pel que fa a les patologies psiquiàtriques que tenen aquests joves, hi destaca el TDAH, els trastorns psicòtics com l’esquizofrènia i els trastorns delirants, els trastorns de la conducta, i els trastorns afectius com la depressió i la bipolaritat.

Un de cada dos joves que passen per la Unitat terapèutica es reinsereix, segons les dades de Reincidència dels menors internats en la Unitat terapèutica del CE Els Til·lers, publicada el 2018 pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, un 20% per sota de la taxa general de reinserció en la justícia juvenil (70%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article