La Confederació premia la “transformació social” d’Ilersis i Eduvic, la “governança” d’ECOM i la Federació de Voluntariat Social

L’entrega dels guardons ha rebut les protestes del sector sindical més crític, que ha organitzat un piquet contra la precarietat laboral


La Confederació premia la “transformació social” d’Ilersis i Eduvic, la “governança” d’ECOM i la Federació de Voluntariat Social. La tercera edició dels premis també ha reconegut la tasca de la Fundació Espigadors. La patronal reivindica la tasca del tercer sector i el president Quim Torra, present a l’acte, ha celebrat la tasca de les entitats pel país. L’entrega dels guardons, però, no s’ha lliurat de les protestes del sector sindical més crític. Els sindicats agrupats a Sector Social Combatiu (CGT, CNT, COS i Xarxa de Cures) han organitzat un piquet per protestar per les condicions en què treballen els professionals de l’acció social.

“En un context polític d’altíssima complexitat, amb pèrdua de qualitat democràtica i increment de la repressió i la vulneració de drets, el tercer sector sabrà estar a l’altura, acompanyant les institucions del país en la defensa dels drets individuals i col·lectius”, ha afirmat el president de La Confederació, Joan Segarra, en l’acte organitzat al CCCB.

Alhora, en l’esdeveniment, el president Torra ha lamentat la situació d'“infrafinançament” del sector i ha expressat la seva confiança que “els pressupostos de l'any vinent ho resoldran”. Per al president Torra, “cap acció de govern té sentit si no és per estar al costat dels que presten serveis a les persones”. El president responia a les queixes del tercer sector pel que consideren una “dècada perduda” de tarifes congelades dels serveis socials i d’atenció a les persones.

Entre les 41 candidatures presentades, recollides en una publicació, han estat premiades diverses organitzacions i experiències. En la categoria de “Governança democràtica”, han estat reconegudes la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS), “per suposar un canvi en profunditat del model de govern de la federació, superant les dificultats afegides d’implicar a les diferents entitats i grups d’interès al territori”; i ECOM “pel rigor i la innovació en la metodologia, l’impacte real en la participació, autonomia i capacitat de decisió de les persones amb discapacitat”.

En la categoria de “Transformació social”, han estat guardonades Ilersis, “per la innovació aportada en la gestió d’un equipament públic emblemàtic” i Eduvic “per donar resposta a una emergència social, trencant amb visions i prejudicis presents a la societat, treballant per la integració social i laboral dels joves migrats sols”. A més, han rebut una menció especial del jurat la Fundació Espigoladors “pel canvi de mirada que trenca amb el model assistencialista en la distribució d’aliments”.

Premis “en metàl·lic” contra treballadors i usuaris “pauperitzats”

Amb el lema i hashtag #ResAPremiar, els sindicats més crítics han volgut aprofitar l’acte per denunciar “la hipocresia demostrada per les direccions de les organitzacions de La Confederació”. “Organitzen aquest lliurament de premis en metàl·lic mentre diuen que no hi ha diners per a usuàries i treballadores”, han llegit les persones concentrades en el piquet organitzat davant de l’edifici on s’organitzava l’esdeveniment.

També han alertat que les persones usuàries i treballadores de l’acció social són “recompensades” amb “precarietat laboral, acomiadaments, malalties laborals i pauperització de l’atenció”. “Les persones que avui es reuneixen per felicitar-se pel treball ben fet són les responsables del desastre al qual ens veiem abocades en el sector i les seves necessàries comparses d’il·luminades”, han denunciat.

I ho han exemplificat: “La repressió sindical a càrrec d’Eduvic i la DGAIA, la privatització a càrrec de la Llei Aragonès, i tot amb el beneplàcit del convergent Quim Torra i la pàtina d’innovació”. “El cinisme ho aguanta tot en el circ patronal”, han lamentat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article