Un dels portaveus de ‘Fridays for Future’: “Volem una reacció a l'emergència climàtica. El futur se'ns crema al davant”

Arranca una setmana de mobilitzacions pel clima, que culminarà el proper divendres amb una vaga convocada a nivell mundial


La setmana de mobilitzacions pel clima impulsada pel moviment estudiantil ‘Fridays for Future’ (F4F) arranca aquest divendres i culminarà el proper, 27 de setembre, amb una vaga convocada a nivell mundial.

“L'objectiu és aconseguir una reacció davant de l'emergència climàtica. No pot ser que faltin deu anys pel 2030 i que continuem sense canviar res mentre el nostre futur s'està cremant davant dels nostres ulls”, afirma Aitor Urruticoechea, un dels portaveus de ‘Fridays for Future’ Barcelona. L'informe IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, de l'ONU), que és un dels de referència del moviment, situa el 2030 com un punt de no retorn davant l'escalfament global i la crisi climàtica. “El moment d'actuar és ara”, deixa clar Urruticoechea, que lamenta la “inacció” dels adults davant l'actual emergència i assenyala que els més joves s'han vist obligats a fer activisme climàtic per evitar “un futur catastròfic”.

L'activista pel clima Greta Thunberg, que ha iniciat i inspirat el moviment ‘Fridays for Future’ (F4F), ha etzibat en diverses ocasions a polítics del més alt nivell que no estan fent prou per combatre l'actual emergència climàtica. Aquesta mateixa setmana ho va dir als Estats Units. “Compartim totalment aquesta visió”, afirma Urruticoechea, que, preguntat per què diria als representants polítics catalans, respon: “Celebrem que la Generalitat declarés l'emergència climàtica, però no es pot quedar només en paraules. La llei del canvi climàtic del Parlament està a mitges i és insuficient i seguim volent ampliar infraestructures contaminants, com el Port, l'aeroport o la C-32”.

Aquest portaveu de ‘Fridays for Future’ Barcelona recalca que “no és només qüestió d'aquesta vaga, sinó que la mobilització haurà de continuar l'endemà del 27 de setembre”. “Seria molt utòpic pensar que una setmana de mobilització canviarà la manera de pensar de la classe política”, apunta. Ara bé, Urruticoechea reivindica els efectes de les manifestacions celebrades fins ara: “Els conceptes 'crisi climàtica', 'emergència climàtica' o, fins i tot, 'canvi climàtic' no existien dins els debats polítics i, gràcies al moviment, hi han entrat. Volem seguir avançant i posar el focus comunicatiu general sobre l'emergència climàtica”.

“Les figures paternalistes intenten encaminar-nos cap a on els és més còmode que estiguem”

Tot i que aquest moviment aglutina persones de totes les edats, el nucli el formen joves d'entre 16 i 25 anys. “Som joves que no hauríem d'estar fent activisme climàtic, però ens veiem obligats, sense tenir ni edat ni l'experiència, a muntar rodes de premsa, campanyes i convocar manifestacions. Si els adults haguessin fet la seva feina no estaríem aquí”, reflexiona Urruticoechea, que anima: “El suport de tothom és benvingut”. “La crisi climàtica afecta a tothom”, insisteix.

La marcada joventut aporta una gran força i frescor al moviment, que, com a contrapartida, veu com ha de guanyar-se la credibilitat a pols. “Sempre hi ha figures paternalistes que intenten encaminar-nos cap al lloc on, a ells, els seria còmoda que estiguéssim. Els resulta molest que hi hagi joves que estiguin davant el Parlament, la Generalitat o l'ajuntament en lloc de casa o estudiant”, assenyala, per continuar: “Ens diuen que tornem a l'escola, que ja ho farem més endavant, però el que no veuen aquestes figures paternalistes és que no hi haurà un després si no actuem”.

Un moviment que ha transcendit Greta Thunberg

Sobre la inspiració i el paper de Greta Thunberg, Urruticoechea afirma que “òbviament és un referent”, però que el moviment “n'ha sobrepassat la figura”. “Som una xarxa de milers de persones organitzades internacionalment. Més enllà del que faci la figura de Greta Thunberg, que ho va començar tot, el moviment camina en la seva direcció”, destaca. Entre els activistes de ‘Fridays for Future’, hi ha molts estudiants que, preocupats per la crisi climàtica, havien buscat informació pel seu compte i que el moviment els ha permès trobar espais assemblearis per compartir aquest aprenentatge.

Urruticoechea atribueix que el moviment per combatre la crisi climàtica no sigui tan potent a Catalunya com al nord d'Europa al fet que la implicació davant d'aquesta emergència és menor en els països del sud: “A Bèlgica, Holanda, Alemanya Dinamarca i, evidentment, Suècia, el moviment ha agafat molta més força, perquè la convicció que hem d'actuar es troba més arrelada. Aquí, el moviment s'ha d'acabar de regar per enganxar la gent i això és el que busquem”.

Peatge anticontaminació

Sobre la implantació de la Zona de Baixes Emissions, que implicarà a partir de l'any que ve que els cotxes més contaminants no podran circular dins l'àmbit de les rondes de Barcelona, Urruticoechea considera que la mesura és insuficient i que busca “modernitzar la flota de vehicles”, però no reduir l'ús del privat. Després que l'Ajuntament de Barcelona informés aquest dilluns sobre els últims treballs per implantar la mesura, F4F ja van demanar implantar un peatge anticontaminació.

‘Fridays for future’ ha organitzat diverses accions i tallers al llarg de la propera setmana i aquest divendres 20 hi haurà les primeres manifestacions en diverses ciutats catalanes. La vaga d'estudiants, universitaris i de secundària, pel divendres 27 de setembre compta amb el suport de diverses organitzacions i sindicats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article