Palafrugell acull el Dia Internacional de les Persones Sordes

Un seguit d'actes reivindicatius i culturals han servit per defensar la llengua de signes a la localitat del Baix Empordà


El Dia Internacional de les Persones Sordes s’ha celebrat aquest cap de setmana a Palafrugell amb un seguit d’actes reivindicatius, culturals, de germanor i en defensa de la llengua de signes. La pluja caiguda al Baix Empordà ha fet, però, modificar el programa inicial.

Els organitzadors van desconvocar, a causa de la intensitat de la tempesta, la manifestació que s’havia de fer dissabte a les 12 del matí amb un punt d’inici a la plaça del Sol de Palafrugell. Per aquest motiu, tots els assistents van traslladar-se fins a l’Espai Cultural la Bòbila, lloc on van muntar una petita tarima per fer l’acte més reivindicatiu davant d’unes tres-centes persones.

Cap a la una del migdia, els primers en actuar van ser els tambors del grup PercuArt. Molt animats, a ritme de batucada, van fer evident que les persones sordes també poden participar de la música a través de les vibracions, el ball i els moviments del cos.

Tot seguit, l’alcalde Josep Piferrer va donar la benvinguda a la Federació de Persones Sordes de Catalunya (Fesoca), representada institucionalment pel president d’aquesta entitat, Albert R. Casellas, i pel president de la comissió organitzadora, Santi Frigola, que van intervenir en Llengua de Signes Catalana (LSC).

Vuit punts reivindicatius

La lectura del manifest, a càrrec de Judith Casanovas i de Neus Mar, va concretar-se en vuit punts reivindicatius. Es resumeixen així: la defensa d’un moviment associatiu fort, més serveis o recursos per a les necessitats dels sords, que es tingui en compte l’opinió del col·lectiu d’acord amb el lema res per a nosaltres sense nosaltres, igualtat de condicions que la resta de la societat en temes d’accessibilitat, eliminació dels estereotips o conceptes negatius relacionats amb la sordesa, l’educació bilingüe en llengua de signes, que els serveis no estiguin supeditats a raons polítiques i que es tinguin presents les especificitats de les famílies, les dones, la gent gran, la joventut i els membres LGTBI de la comunitat sorda.

De manera simbòlica, les reivindicacions van expressar-se, igualment, amb una bandera de color turquesa desplegada des de dalt l’escenari. Així mateix, també va haver-hi temps per a la poesia ja que Neus Mar va cantar a cappella la peça Abril 74 del cantautor Lluís Llach, cançó que una intèrpret va fer accessible en signes de manera simultània.

D’altra banda, el moment més sentit per tothom va arribar amb el minut de silenci en record a Francina Rosell, destacada activista compromesa amb els drets de les persones sordes a Catalunya que va morir el passat 17 de setembre als 49 anys d’edat. En acabat, els presents van dinar allà mateix on es va cuinar una arrossada.

La jornada de dissabte va ser el plat fort del programa del Dia Internacional de les Persones Sordes, que curiosament s’anomena Dia tot i que va durar tres dies.

Divendres, la psicòloga Alicia Sort Leal va fer la conferència titulada “Oblida tot el que creus saber sobre els sords” i diumenge van programar una ruta turística al Museu del Suro i al Far de Sant Sebastià. Tot, organitzat de manera conjunta per la Fesoca i l’Associació Centre de Persones Sordes del Baix Empordà (ACPSBE).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article