Els joves LGTBI víctimes de maltractaments físics o psicològics podran beneficiar-se de la Renda Garantida

L'Observatori Contra l'Homofòbia reclama un reglament de règim sancionador per l'LGTBIfòbia


Els joves d'entre 18 i 21 anys del col·lectiu LGTBI que hagin marxat de casa per haver patit maltractaments físics o psicològics per qüestions de gènere podran beneficiar-se de la Renda Garantida de Ciutadania.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el conseller, Chakir El Homrani davant la comissió parlamentària d'Afers Socials i Famílies. Es modificarà doncs, en el reglament que es preveu aprovar a principis de l'any vinent, les condicions d'entrada per aquest col·lectiu.

Aquesta mesura, segons ha apuntat el conseller, es busca treballar per “assegurar que no es donen discriminacions per orientació i identitat de gènere”. En el marc de la compareixença davant la comissió d'Afers Socials, El Homrani ha anunciat que durant el plenari del Consell Nacional LGTBI del mes de novembre es crearà un grup de treball per avaluar l'impacte de la llei 11/2014, cinc anys després de la seva aprovació al Parlament.

La diputada de Cs, Noemí de la Calle, li ha retret que fins ara no s'hagi fet un informe que avaluï el desplegament d'aquesta llei i ha criticat el dèficit de recursos per garantir la igualtat i la no discriminació. Ha posat d'exemple els Serveis d'Atenció Integral (SAI) i ha assegurat que segons el lloc de residència, poden passar dies abans no et puguin atendre.

El conseller li ha respost que s'ha desplegat una xarxa amb 76 punts que donen suport a 713 municipis, amb la previsió de continuar ampliant la cobertura per arribar, el primer semestre de 2020, a tots els municipis de més de 20.000 habitants.

Reglament de règim sancionador

D’altra banda, el president de l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) de Catalunya, Eugeni Rodríguez, en el marc del cinquè aniversari de l’aprovació de la llei 11/2014, ha demanat aquest dimecres “voluntat política" perquè s'aprovi a Catalunya “un reglament de règim sancionador que permeti sancionar de forma adequada l'LGTBIfòbia”. I ha apuntat que “el reglament del règim sancionador és l'eina que facilita els mecanismes específics per a realitzar amb garanties la instrucció i la possible sanció davant una agressió LGTBIfòbica”.

En una roda de premsa al Centre LGTBI de Barcelona, Rodríguez ha explicat que actualment, existeix un règim de sancions “però no un reglament de règim sancionador que el reguli” i que “per a erradicar la violència del col·lectiu és imprescindible un reglament específic, ja que amb l'actual decret generalista de l'any 93 no es poden regular les sancions administratives per LGTBIfòbia de forma adequada”.

Segons al·lega, el decret del 93, “en el 99% dels casos”, s'utilitza per a regular activitats comercials com, per exemple, superar l'aforament d'un local, mentre que la Llei 11/2014 és la primera Llei administrativa que parla de “possibles vulneracions de drets humans”. Per això, “sense el règim sancionador, la Generalitat no té la potestat de citar a un tercer a declarar i en cas de no acudir poder sancionar-li”, ha concretat.

Per part seva, el president de la Plataforma LGTBI-Cat, Joaquim Roqueta, ha presentat un decàleg amb els punts pendents després de l'aprovació de la Llei LGTBI catalana amb el qual reclama la publicació del règim sancionador, la creació de l'organisme coordinador de polítiques LGTBI, una partida pressupostària específica per a polítiques LGTBI, un nou model d'atenció trans no patologitzant, un pacte social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH, així com serveis residencials per a persones majors LGTBI, entre altres.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article